Έκκληση προς το Δήμαρχο Λαμιέων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 11:10 Έκκληση προς το Δήμαρχο Λαμιέων

Επιστολή - έκκληση προς το Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη, έστειλαν στις 11 Αυγούστου 2018 κάτοικοι και ιδιοκτήτες σπιτιών του Δημοτικού Διαμερίσματος Πύργου Υπάτης, εκφράζοντας την αγωνία τους για τη μη ύπαρξη δρόμων που θα τους εξασφάλιζε πρόσβαση στα σημεία διαφυγής, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το θέμα δημοσιοποιείται με αφορμή και την τραγωδία στο Μάτι που ανέδειξε την έλλειψη ετοιμότητας σε θέματα πολιτικής προστασίας, ακόμη και σε μέτρα που απαιτούν στοιχειώδεις υποδομές.

Διαβάστε τη σχετική επιστολή:

 Επείγουσα έκκληση – αίτημα παρέμβασης
Προς Δήμαρχο Λαμίας

κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη

Πύργος Υπάτης 11/8/2018

κ. Δήμαρχε

Εμείς οι κάτωθι υπογράφοντες, κάτοικοι και ιδιοκτήτες οικιών του Δημοτικού Διαμερίσματος Πύργου, τέως Δήμου Υπάτης, αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να απευθυνθούμε εγγράφως στο πρόσωπό σας, μη έχοντας άλλη λύση, δεδομένης της επείγουσας διάστασης του αιτήματός μας το οποίο θα σας περιγράψουμε ευθύς αμέσως.

Κατοικούμε ή έχουμε ιδιοκτησίες στον  ονομαζόμενο «Παπαδομαχαλά» του ως άνω Δημοτικού Διαμερίσματος. Προ περίπου 36 ετών, ιδία εργασία, εμείς με την παρέμβαση της τότε κοινότητας τσιμεντοστρώσαμε την κοινοτική οδό που εκκινεί από τον Ιερό Ναό του χωριού μας, διέρχεται της γειτονιάς μας και καταλήγει την πλατεία.

Τούτο κρίθηκε αναγκαίο όχι μόνο για λόγους εξωραϊσμού αλλά αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και ασφάλειας έκτοτε των μονίμων κατοίκων και όχι μόνο. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι χρειάστηκε πολλές φορές να μεταφερθούν ασθενείς και εάν δεν υπήρχε ένας στοιχειώδης αμαξητός δρόμος, κανένα όχημα δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει την  πόρτα πολλών απο εμάς. Έμειναν ακόμη αδιάβατα σημεία.

Παρά το γεγονός ότι στα χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν εκτεταμένες τσιμεντοστρώσεις (η χρησιμότητα των οποίων ενίοτε είναι ερώτημα) ή και πρόσφατα ασφαλτοστρώσεις εντός του οικιστικού ιστού και παρά τις συνεχείς, συστηματικές, προφορικές και γραπτές εκκλήσεις μας επιτέλους να υπάρξει ισότιμη μεταχείρισή μας και να επισκευαστούν οι με το χρόνο φθορές,  διανοιγεί ο δρόμος, ιδιαίτερα όπου χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναστροφή οχήματος,  δεδομένων των γραπτών συγκαταθέσεων πολλών ενδιαφερομένων που παραχωρούν χωρίς καμμία άλλη απαίτηση χώρο από την ιδιοκτησία τους για το κοινό καλό, τίποτε δεν έγινε! Απολύτως!

Κι όμως τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας και πολιτικής προστασίας καθώς σε μια ενδεχόμενη έκτακτη περίσταση, ήτοι πυρκαγιά, πλημμύρα, γεωλογικό φαινόμενο κ.ά η περιοχή μας στερείται οδό διαφυγής και διαμπερούς επικοινωνίας με τα σημεία συγκέντρωσης και διαφυγής. Οι πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στην Αττική επικαιροποίησαν και για εμάς τα αντανακλαστικά  αλλά και το δικαιολογημένο αίτημα, να απευθυνθούμε σε εσάς και να επικαλεστούμε την ευαισθησία σας. Στη γειτονιά μας, κατοικούν οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, ηλικιωμένοι ως επί το πλείστον, μεταξύ των οποίων και άτομο με 90% κινητική αναπηρία που καθιστά απαραίτητη την προτεινόμενη παρέμβαση. Αλήθεια πώς θα εξυπηρετηθούν οι συγχωριανοί μας όταν δεν μπορεί να έρθει ένα αυτοκίνητο έστω στην πόρτα τους; Επανειλημμένα δε έχουμε από το 2013 μέχρι και σήμερα υποβάλει αιτήματα για να παρέμβει η Πολεοδομία του Δήμου σε σημεία που καθίσταται αδύνατη η διέλευση οποιουδήποτε Πυροσβεστικού οχήματος. Αλήθεια, τι θα γίνει εάν ξεσπάσει πυρκαγιά, δεδομένης και της πυκνής βλάστησης της περιοχής μας; Πώς θα υπάρξει έγκαιρη και ασφαλής πρόσβαση των οχημάτων πυρόσβεσης;

 Για το λόγο αυτό, ζητούμε άμεσα συνεργείο του Δήμου να επισκεφθεί τη γειτονιά μας, αν και στο πρόσφατο παρελθόν ο Αντιδήμαρχος σας κ. Καραγιάννης δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα δεδομένης της μικρής οικονομικής δέσμευσης, σε εργασίες διάνοιξης, αντιστήριξης και διευθέτησης των επικίνδυνων σημείων ώστε αμέσως μετά να ολοκληρωθεί η νέα τσιμεντόστρωση ή άλλη μέθοδος που θα επιλεγεί προκειμένου κι εμείς όπως και οι συγχωριανοί μας να αισθανόμαστε ισότιμοι και κυρίως ασφαλείς!

Θεωρούμε ότι ο τοπικός Πάρεδρος μπορεί να σας βεβαιώσει την αναγκαιότητα, χρησιμότητα, βιωσιμότητα και κυρίως τη μικρή οικονομική δαπάνη του όλου έργου. Στο θέμα αυτό προτείνουμε και εναλλακτική λύση. Συγκεκριμένα τούτο κρίνεται δικαιολογημένο καθώς στο χωριό μας είναι εγκαταστημένη και λειτουργεί υδροηλεκτρική μονάδα παραγωγής ρεύματος, τα αντισταθμιστικά οφέλη της οποίας μπορούν να αξιοποιηθούν για τον επιθυμητό σκοπό. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο για τον οποίο χρονίζει ένα τόσης μεγάλης σημασίας και δημόσιας ασφάλειας έργο, μόνο στη γειτονιά μας!

Διατηρούμε ακέραια την πεποίθηση ότι ενώ όλοι μας είμαστε ψυχή τε και σώματι στη διάθεση των υπηρεσιών σας,  κάτι εμποδίζει την θετική του έκβαση. Είμαστε σε θέση να σας βεβαιώσουμε ότι άμεσα οι ενδιαφερόμενοι με υπεύθυνες δηλώσεις προτίθενται να παραχωρήσουν μια λελογισμένη έκταση από την αυλή τους προκειμένου να προχωρήσει στα απαραίτητα σημεία η παρέμβαση, αρκεί βέβαια να ορισθεί ρητά το απαιτούμενο μέγεθος, όπως ακριβώς και σε άλλα σημεία του χωριού μας.

Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως και εντός των προβλεπομένων προθεσμιών

α. σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να ανακατασκευαστεί ο ως άνω δρόμος,

β. σε ποιές ενέργειες μπορούμε να σας συνδράμουμε ώστε πιθανές καθυστερήσεις να αποτραπούν. Τούτο κρίνεται απαραίτητο διότι σε πρόσφατη συνάντησή μας με τον Πάρεδρο ζητήθηκε με υπεύθυνες δηλώσεις «να παραχωρηθεί έκταση από τις ιδιοκτησίες ορισμένων εξ ημών προκειμένου να προχωρήσετε αλλά εν συνεχεία τονίστηκε ότι  με δικά μας έξοδα θα φτιαχτεί ο κοινοτικός δρόμος! Αυτό είναι αδιανόητο και κατάφωρα άνισο, αδικαιολόγητο τη στιγμή που εντός του χωριού μας έχουν γίνει εκτεταμένες και ανάλογες εργασίες χωρίς καμμία επιβάρυνση των τελικά ωφεληθέντων. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την εξόφθαλμα δύο μέτρων και σταθμών αντιμετώπισή μας! Άραγε στο Δήμο Λαμιέων δεν υπάρχει ισοτιμία των πολιτών; 

γ. πότε και εντός προφανώς του τρέχοντα μήνα λόγω του σοβαρού θέματος, εσείς ή συνεργάτες μας επισκεφθούν προκειμένου δια ζώσης να τους εξηγήσουμε το όλο ζήτημα,

δ. Ποιοί οι χώροι συγκέντρωσης και διαφυγής στο χωριό μας σε περίπτωση έκακτης ανάγκης.

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018 και περί 21:00 ζητήσαμε από  τον κ. Πάρεδρο να υποστηρίξει και προωθήσει την παρούσα, πράγμα που δεσμεύτηκε. Ενώπιόν μας δε , σας μετέφερε τηλεφωνικά την αγωνιώδη έκκλησή μας. Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας ως Δημοτικού Άρχοντα στα θέματα καθημερινότητας και τη συνεχή προσπάθειά σας να λύνονται άμεσα. Γι αυτό και προσβλέπουμε στην άμεση και καταλυτική παρέμβασή σας!

Εμείς θέλουμε όπως κι εσείς το καλό του τόπου μας. Για το λόγο αυτό σας καλούμε κι εσάς να έρθετε να δείτε επί τόπου τί γίνεται. Είναι κάτι απλό και υλοποιήσιμο!

Κατόπιν αυτών παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας στην επείγουσα  έκκλησή μας, διατηρώντας κάθε έννομο δικαίωμα μας.

Κοινοποίηση:

1.       Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

2.       Γραφείο Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Δήμου Λαμίας

3.       Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαμίας

4.       Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος

5.       Πολεοδομία Λαμίας

6.       Εισαγγελικές αρχές Φθιώτιδας

7.       Πάρεδρο Τοπικού Διαμερίσματος

8.       Τοπικά Μ.Μ.Ε

9.       Όπου αλλού δει

Ακολουθούν υπογραφές

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΘΕΙ

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση