Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Κάθετα αντίθετοι οι γονείς στη συστέγαση με Ε.Ε.Ε.ΕΚ.

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Απριλίου 2019 09:10 Λαμία: Κάθετα αντίθετοι οι γονείς στη συστέγαση με Ε.Ε.Ε.ΕΚ.

Οι γονείς και οι μαθητές καλούν τους Δημοτικούς Συμβούλους να επανεξετάσουν την ψήφο τους για τη μεταφορά του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. και τη συστέγαση με το 9ο Γυμνάσιο Λαμίας.

Διαβάστε την ανακοίνωση διαμαρτυρία, που εξέδωσαν:

Έχοντας ως γνώμονα όχι μόνο την υποχρέωση της ανατροφής και της προστασίας των παιδιών μας που απορρέει από τους νόμους της πατρίδας μας αλλά κυρίως το γεγονός ότι προωθείται εις βάρος τους μια αδικία και μια κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην εκπαίδευση, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να γνωστοποιήσουμε στους συμπολίτες μας γεγονότα τα οποία δεν συνάδουν, κατά την άποψή μας, με τους όρους της Δημοκρατίας αλλά και της χρηστής διοίκησης.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια το πρόβλημα της στέγασης του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Φθιώτιδας σε εγκαταστάσεις στο Κωσταλέξι που σε τίποτα δεν θυμίζουν σχολική μονάδα. Ένα πρόβλημα που κατά τη γνώμη μας ως πολίτες,έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Σήμερα, λίγο πριν την εκπνοή της παρούσας δημοτικής περιόδου προωθείται μια επιπόλαιη και πρόχειρη λύση κρύβοντας ουσιαστικά το πρόβλημα κάτω από το χαλί! Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταστεγαστεί το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. σε χώρο του 9ου Γυμνασίου Λαμίας αλλά τελικά ο Δήμος προχωρά σε συστέγαση των δύο σχολικών μονάδων. Επειδή έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς ανακριβειών επί των ανωτέρω, διασαφηνίζουμε τα ακόλουθα:

  • Μεταστέγαση, πέρα από τη νομική και διοικητική έννοια του όρου, σημαίνει στεγάζω κάτι που είναι αυτόνομο σε ένα άλλο κτήριο διατηρώντας όμως την αυτονομία του. Συστέγαση σημαίνει στεγάζω κάποιον μαζί με κάποιον άλλον στο ίδιο κτήριο ώστε να λειτουργεί ταυτόχρονα, παράλληλα και από κοινού. Αν αποδέχεται το Δημοτικό Συμβούλιο την πρακτική άλλα να ψηφίζει κι άλλα να γίνονται τελικά, τότε ακόμα και το νόημα των λέξεων χάνει τη σημασία του!
  • Η διεθνής πρακτική της συμπερίληψης και της συνεκπαίδευσης σε παιδιά με και χωρίς ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες γίνεται ΜΟΝΟ σε μαθητές ίδιας ή παραπλήσιας ηλικίας επειδή καλλιεργείται με αυτόν τον τρόπο η κοινωνική αλληλεπίδραση με τους συνομήλικους τους, ειδάλλως έχει αποδειχθεί πως η εκπαίδευση είναι σε βάρος και των δύο ηλικιακών ομάδων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έχουμε να κάνουμε με παιδιά 12 έως 15 χρονών του Γυμνασίου με μαθητές από 16 μέχρι 25 χρονών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ, δηλαδή ενήλικες. Στην περίπτωση λοιπόν της συστέγασης, εύλογα αναρωτιέται κανείς το αυτονόητο, γιατί ο νομοθέτης έχει προβλέψει τα Γυμνάσια να ΜΗΝ συστεγάζονται με τα Λύκεια; Μήπως λόγω αυτής ακριβώς της ηλικιακής διαφοράς;
  • Από τη συνύπαρξη μαθητών (ανηλίκων και ενηλίκων) με τόσο μεγάλες ηλικιακές διαφορές αλλά και το μεγάλο αριθμό φοιτούντων στον πεπερασμένο και μικρό χώρο του σχολείου εγείρονται μόνο σοβαρά ζητήματα ασφάλειας από τον καθημερινό συγχρωτισμό τους για τον οποίο επιμελώς κάθε αρμόδιος αιρετός ή μη αποφεύγει να απαντήσει.
  • Οι χώροι του 9ου Γυμνασίου Λαμίας επαρκούν οριακά σήμερα για τις ανάγκες των παιδιών του Γυμνασίου με δύο τάξεις, ήτοι την Α’ και τη Β’ Γυμνασίου, ενώ με τις προωθούμενες τροποποιήσεις το κτήριο θα καταστεί μη λειτουργικό για το Γυμνάσιο αφού το νέο έτος θα περιλαμβάνει και την 3η τάξη.
  • Το γεγονός πως το Γυμνάσιο και το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. έχουν διαφορετικά ωρολόγια προγράμματα σημαίνει πως σχεδόν σε κάθε χρονική στιγμή θα υπάρχουν κάποιοι μαθητές σε διάλειμμα και κάποιοι μέσα στην τάξη, καθιστώντας την εκπαιδευτική διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη για μαθητές και διδακτικό προσωπικό σε αμφότερα τα σχολεία.
  • Το κτήριο του9ου Γυμνασίου βρίσκεται στο κέντρο μίας αστικής περιοχής στο νότιο τμήμα της πόλης μας με έντονη ανάπτυξη και δεν υπάρχει άλλο Γυμνάσιο κοντά στο οποίο να μπορούν να απορροφηθούν οι μαθητές της περιοχής χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως διαφωνούμε πλήρως με τοποθετήσεις που έχουν ακουστεί και αφορούν την επέκταση του 9ου Γυμνασίου σε χώρους του 6ου Λυκείου Λαμίας. Σκοπός μας άλλωστε δεν είναι να καταστήσουμε δυσχερή τη λειτουργία ακόμα ενός σχολείου αλλά να βρεθεί μόνιμη  λύση για  το Ε.Ε.Ε.ΕΚ,  χωρίς όμως  αυτή να  περιορίσει  την ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του 9ουΓυμνασίου ώστε να παρέχεται  σωστή εκπαίδευση σε ΌΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους μαθητές και να αποφύγουμε ημίμετρα και πρόχειρους σχεδιασμούς που μόνο προβλήματα τελικώς θα φέρουν.

Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς πως ο Δήμος αδιαφορεί μη λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της κοινωνίας της Νοτίου Λαμίας για ένα τόσο σοβαρό θέμα, γεγονός που δεν μας κάνει υπερήφανους ως δημότες! Η  μακροχρόνια παραμονή των μαθητών του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στο Κωσταλέξι δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία από μεριά του Δήμου για την έλευση του στο χώρο του 9ου Γυμνασίου, αφού στην ουσία αυτό θα σημάνει τη  διάλυση της δομής και της λειτουργίας του 9ου Γυμνασίου. Οι περισσότεροι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών που φοιτούν ή θα φοιτήσουν τις επόμενες χρονιές στο 9ο Γυμνάσιο δεν μπορούν να αδιαφορήσουν ούτε να επιτρέψουν τα παιδιά τους να δεχθούν κατώτερης ποιότητας εκπαίδευση από τους συμμαθητές τους στα άλλα σχολεία της πόλης ή να θέσουν την ασφάλειά τους υπό διακύβευση. Γι’ αυτό, καλούμε κάθε αρμόδιο να επανεξετάσει τις αποφάσεις του. Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Λαμιέων, όλους μαζί και καθέναν ξεχωριστά να επανεξετάσει την ψήφο του. Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα για να επιτρέψουμε να εξελιχθεί αυτό το πείραμα που προωθείται με τον καθημερινό συγχρωτισμό ανηλίκων και ενηλίκων στον ίδιο χώρο εκπαίδευσης. Το σχολείο άλλωστε δεν είναι χώρος που αιρετοί μεν πλην όμως μη ειδικοί μπορούν να πειραματίζονται, είναι χώρος ιερός κι απαιτεί το σεβασμό ολόκληρης της κοινωνίας και πρωτίστων των Αρχών αυτής!

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν ως Γονείς και Κηδεμόνες αλλά και τα παιδιά μας δεν μπορούμε και δεν δεχόμαστε να γίνουμε έρμαια σε βουλές που αποφασίζουν εις βάρος μας, χωρίς μάλιστα να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Τα προβλήματα αμβλύνονται και εξαφανίζονται με βιώσιμες και πρακτικές λύσεις, όχι με προχειρότητες που δημιουργούν νέα, μεγαλύτερα και σοβαρότερα ζητήματα!

Οι Γονείς και Κηδεμόνες

9ου Γυμνασίου Λαμίας
7ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας
14ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας
20ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας