Είχε παρατήσει τα άλογα δεμένα μέσα στον ήλιο χωρίς νερό και τροφή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019 15:53 Είχε παρατήσει τα άλογα δεμένα μέσα στον ήλιο χωρίς νερό και τροφή

Πρόστιμο στον ιδιοκτήτη τους…

Πριν 2 εβδομάδες εντόπισα 2 άλογα δεμένα κάτω από τον ήλιο, χωρίς πρόσβαση σε σκιά και χωρίς νερό, σε ορεινό χωριό της Βοιωτίας. Αφού τους έβαλα νερό 2-3 μέρες (ήθελαν γύρω στα 50 λίτρα τη μέρα το καθένα και δεν βρίσκονταν κοντά σε βρύση οπότε ήταν πραγματικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτό), κι αφού έγινε πρώτα μια τηλεφωνική καταγγελία που δεν οδήγησε κάπου, πήγα στο αστυνομικό τμήμα της Θήβας και ανέφερα την παθητική κακοποίηση.

Το ίδιο βράδυ ήρθαν κάποιοι αστυνομικοί, έκαναν αυτοψία, έστειλαν φωτογραφίες στον αξιωματικό υπηρεσίας που είχα αναφέρει το συμβάν, έψαξαν για τον κάτοχο που τους είχα ενημερώσει εγώ ποιος είναι αφού ρώτησα στο χωριό, δεν τον βρήκαν και θα ξαναερχόντουσαν την επόμενη μέρα.

Με τα πολλά, τον βρήκαν τηλεφωνικά, είχε πάει Αθήνα για λόγους υγείας (όντως είναι άρρωστος) όπως ισχυρίστηκε και θα τα μετέφερε στους στάβλους του μόλις θα επέστρεφαν. Όντως, εκείνο το βράδυ εξαφανίστηκαν τα άλογα.

Ο αστυνομικός με ρώτησε αν θέλω να γίνει μόνο σύσταση ή δίωξη και δήλωσα φυσικά πως θέλω να γίνω δίωξη και να επιδοθούν πρόστιμα οπότε και του έκοψαν 2 πρόστιμα, 500 ευρώ έκαστο, ένα για κάθε άλογο. Του είπαν να πάει στο τμήμα να τα παραλάβει και το πιο πιθανόν είναι ότι δεν πήγε αλλά αυτά περνάνε στην εφορία αν δεν τα δεχτούν οι παραβάτες. Βέβαια, η αστυνομία πρέπει να τα στείλει στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Βοιωτίας για επικύρωση (ή μη) και η απόφαση της Κτηνιατρικής ανεβαίνει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και κοινοποιείται σε (α) δράστη (β) αστυνομία (γ) Δήμο.

Έτυχα σε αστυνομικό που νοιάζεται γιατί μου έπιασε την κουβέντα στο τηλέφωνο για κάποια άλλα περιστατικά. Μάλιστα με πήρε τηλέφωνο εκείνος από το τμήμα, 2 φορές, για να με κρατήσει ενήμερη. Δεν χρειάστηκε να κυνηγάω και να πιέζω εγώ, όπως γίνεται συνήθως. Αλλά θα πρέπει να ασκήσω πιέσεις για την αποστολή τους στην κτηνιατρική διεύθυνση κλπ.

Κάθε κακοποίηση που βλέπουμε να λαμβάνει χώρα, πρέπει να την καταγγέλλουμε. Η αστυνομία κινήθηκε αυτεπάγγελτα αυτή την φορά και δεν χρειάστηκε έγγραφη καταγγελία εκ μέρους μου. Αλλά αν χρειαζόταν, θα έκανα.

Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μηδενιστικά κι ωχαδελφιστικά ότι δεν θα ασχοληθούν για τα μη ανθρώπινα ζώα.

Εξάλλου υπάρχει και η ενημέρωση που έλαβαν από το υπουργείο προστασίας του πολίτη στις 2/7/2013 με θέμα «Προστασία ζώων και εφαρμογή του Ν. 4039/2012» που μπορείτε να τους θυμίσετε. Αν για οποιοδήποτε λόγο χλευάσουν ή δεν προχωρήσουν σε έρευνα κλπ, τους ζητάμε όνομα και τους αναφέρουμε στην ΓΑΔΑ για παρακώλυση…

Για κάθε έγκλημα που βλέπουμε αλλά δεν καταγγέλλουμε, γινόμαστε αυτομάτως συνεργοί αυτού. Ο κόσμος έχει φτάσει εδώ λόγω της αδιαφορίας των πολλών, όχι λόγω των εγκλημάτων των λίγων.

Ελίζα Δημητρά

Πηγή: ethosandempathy.org

Προσαρμοσμένη αναζήτηση