Κανένας σεβασμός: «Πήγε και ζωγράφισε πάνω σε μισοτελειωμένο έργο»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 17:58 Κανένας σεβασμός: «Πήγε και ζωγράφισε πάνω σε μισοτελειωμένο έργο»

Δημόσια καταγγελία του Θανάση Ανδρούτσου για πράξη που έγινε σε βάρος έργου του στο ΚΑΦΑΟΥ* της οδού Σκληβανιώτου, έξω από το «Δεσποτικό».

Επιτρέψτε μου να καταγγείλω δημοσίως μια αυθαίρετη και εντελώς απαράδεκτη πράξη που έγινε σε βάρος έργου μου. Στις 2 φωτογραφίες που καταθέτω, φαίνομαι εγώ ίδιος να εργάζομαι ζωγραφίζοντας το ΚΑΦΑΟΥ έξω από το «Δεσποτικό» επί της οδού Σκληβανιώτου λίγο πριν την οδό Μακροπούλου.

Με ενδιέφερε να μην προσβάλλω άθελά μου, με οποιοδήποτε τρόπο το κτίριο του «Δεσποτικού», έξω από το οποίο βρίσκεται το ΚΑΦΑΟΥ της φωτογραφίας. Πριν αρχίσω να ζωγραφίζω ενημέρωσα ο ίδιος το υπεύθυνο γραφείο του Μητροπολίτη Φθιώτιδας και πήρα τη σύμφωνη γνώμη τους για το θέμα που ήθελα να ζωγραφίσω. Αν κάνετε μια βόλτα μέχρι εκεί σήμερα θα δείτε ότι το δικό μου έργο δεν υπάρχει. Σταμάτησε λίγο πριν την ολοκλήρωσή του.

Κάποιος άλλος ζωγράφος αυθαίρετα και ανεπίτρεπτα χωρίς ίχνος σεβασμού ούτε στο μισοτελειωμένο έργο μου ούτε στο πρόσωπό μου ως του ζωγράφου που ήδη το ζωγράφιζε και υπήρχε και η υπογραφή του, με θράσος έσβησε με το πινέλο του ό, τι βρήκε μπροστά του, και πάνω απ’ αυτό ζωγράφισε ένα δικό του!

Δεν θα σταθώ στο ότι ήμουν αυτός που είχε και κατέθεσε την ιδέα να ξεκινήσει η ζωγραφική στα ΚΑΦΑΟΥ. Οποιουδήποτε και αν ήταν το έργο (παλιού, γνωστού, νεαρού, άγνωστου, με ή χωρίς υπογραφή) αυτή η πράξη θράσους δεν θα έπαυε να είναι η προσβλητική πράξη του ζωγράφου που: στέκεται μπροστά στο μισοτελειωμένο έργο άλλου ζωγράφου και στην υπογραφή του (τα αγνοεί και τα δύο) και χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού το καταστρέφει και πάνω απ’ αυτό... ζωγραφίζει ένα δικό του.

Η δική μου ανατροφή δεν θα μου επέτρεπε ποτέ ούτε σαν σκέψη να κάνω κάτι τέτοιο.Η αγανάκτησή μου όμως για αυτό που έγινε, δεν μου επέτρεψε να μην το καταγγείλω δημόσια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: KV = ΚΑΦΑΌΥ (και όχι Καφάο!) (Πρόκειται για Γερμανικό αρτικόλεξο, από τη λέξη KabelVerzweiger = ΚαλωδιοΚατανεμητής)

Υ.Γ. Ευτυχώς, συνηθίζω να φωτογραφίζω τα στάδια του έργου μου, από την πρώτη στιγμή. Όταν ζωγραφίζω σε ΚΑΦΑΟΥ ακριβώς επειδή βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, βάζω την υπογραφή μου σε 1 και περισσότερα σημεία, γιατί δεν το ολοκληρώνω σε 1 μέρα και γιατί η υπογραφή του ζωγράφου αποτελεί την ταυτότητα του έργου του.

Σας ευχαριστώ
Θανάσης Ανδρούτσος, Ζωγράφος
 

Σύντομο Βιογραφικό του Θανάση Ανδρούτσου:

Γεννήθηκε στη Λαμία, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας και στο Πολυτεχνείοτου Τορίνο. Σε όλο το διάστημα των σπουδών του διατηρούσε ατελιέ στο Μέστρε της Βενετίας και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Το 1978 πήρε το 1ο Βραβείο Ζωγραφικής στο Μέστρε της Βενετίας ενώ συμμετείχε στον παν-ιταλικό διαγωνισμό Ζωγραφικής που διοργανώνει κάθε χρόνο η BEVILACQUALAMASSA στη Βενετία.

Από το 1979 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται στη Λαμία. Έργα του έχουν εκτεθεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αμερική.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση