Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι στο χωματόδρομο για το κυνοκομείο;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 14:15 Ράλι στο χωματόδρομο για το κυνοκομείο;

Το πρωί της 18/6/2021 κατευθυνόμενος από Λαμία προς Δομοκό, φθάνοντας στη διασταύρωση του αγροτικού χωμάτινου δρόμου που οδηγεί στο δημοτικό κυνοκομείο Λαμίας και στη μονή αγίας Άννας με την Π.Ε.Ο. Λαμίας Λάρισας, διαπίστωσα με έκπληξη ότι ο δρόμος ήταν κλειστός με κορίνες, με ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο εγκάρσιά του να φράσει την διέλευση προς το κυνοκομείο και τη μονή και ένα πρόχειρο λυόμενο στέγαστρο στημένο στην άκρη της διασταύρωσης. Τη στιγμή της διέλευσής μου από το σημείο είδα ακόμη ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο να ανεβαίνει την χωμάτινη οδό με ταχύτητα, δημιουργώντας έτσι ένα πυκνό σύννεφο σκόνης.

Η συγκεκριμένη εικόνα μου προκάλεσε έκπληξη, όχι βέβαια ως προς την κίνηση ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου γενικά, παρά στο συγκεκριμένο δρόμο, όπως θα εξηγήσω στη συνέχεια, αλλά κατά την επιστροφή μου προς τη Λαμία γύρω στις 17:00 πλέον βεβαιώθηκα πως στο συγκεκριμένο χωμάτινο δρόμο διοργανώνονταν κάποιος αγώνας αυτοκινήτου, με πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα και θεατές στη διασταύρωση και με μηδενική ορατότητα από την κορυφή της μέχρι και χαμηλά μετά την εγκατάσταση του κυνοκομείου, λόγω πυκνού σύννεφου σκόνης, που προφανώς δημιουργούνταν από τα ταχύτατα κινούμενα αγωνιστικά στο χωμάτινο δρόμο. Η δε έκπληξή μου έγκειται στο εξής απλό και αδιαμφισβήτητο γεγονός: Στο συγκεκριμένο δρόμο από τη διασταύρωση με την Π.Ε.Ο. μέχρι και τη μονή, λόγω της ύπαρξης του κυνοκομείου στην περιοχή, για 27 ώρες το 24ωρο (δηλαδή μόνιμα και εκτός του χώρου του κυνοκομείου) υπάρχουν, ζουν και κινούνται σκύλοι όλων των ηλικιών και μεγεθών, είτε στα πρανή είτε ακόμα και μέσα στο δρόμο, μιάς και η συνήθης κίνηση οχημάτων επί του συγκεκριμένου δρόμου είναι αραιή.

Έτσι λοιπόν, η επιλογή της συγκεκριμένης οδού από τον διοργανωτή για τη διοργάνωση αγώνα αυτοκινήτου, υπό τις περιγραφείσες συνθήκες και τους δημιουργούμενους κινδύνους τόσο για τα ζώα (από την επέλαση των σιδηρόφρακτων) όσο και για τους εποχούμενους λόγω των πρώτων που θα αποτελούν κινητά εμπόδια, πραγματικά αποτελεί αντικείμενο άξιο μελέτης τόσο ως προς τη νομιμότητα όσο και ως προς τη σκοπιμότητα. Γιατί και βέβαια στην περιοχή δεν υπάρχει έλλειψη βραχώδους ανάγλυφου-κατσάβραχου και αντίστοιχων οδών, καθιστώντας έτσι την επιλογή μιας άλλης διαδρομής, με τα ίδια χαρακτηριστικά και βαθμό δυσκολίας με την άστοχα επιλεγείσα, με τις ίδιες υποσχόμενες συγκινήσεις για τους συμμετέχοντας αλλά και τους θεατές, εύκολη και προτιμητέα, για κάποιον βέβαια που ενδιαφέρεται πέραν από το συγκεκριμένο μηχανοκίνητο άθλημα και για ότι τον περιβάλλει. Παρόλα αυτά,  οι διοργανωτές επέλεξαν τη συγκεκριμένη διαδρομή (έχοντας κάνει προεπισκόπηση του χώρου;)

Η επιλογή αυτή ωστόσο δεν εκθέτει μόνο τον (αδιάφορο όπως αποδεικνύεται στην πράξη) διοργανωτή αλλά και τον κρατικό φορέα που ενέκρινε και αδειοδότησε ουσιαστικά με τη δέσμευση του δρόμου, τη συγκεκριμένη διοργάνωση-αγώνα. Αλλά, ακόμη και αν η νομιμότητα ως προς τη διαδικασία έχει εξασφαλισθεί, ενδεχομένως πρόχειρα και κακοποιούμενη, παραμένει ως απορία η σκοπιμότητα αλλά και η ηθική διάσταση του θέματος. Γιατί αντίστοιχα και αντίστροφα, υποθετικά, πόσο σκόπιμο θα ήταν για παράδειγμα ένα φιλοζωϊκό σωματείο στη Φλόριδα των Η.Π.Α. να απελευθερώσει κροκόδειλους από κέντρο αποκατάστασης στο κολυμβητήριο της πόλης του και πόσο οξυδερκείς θα χαρακτηρίζονταν έτσι οι εκπρόσωποί του, ισχυριζόμενοι έλλειψη εναλλακτικών;          

Ελπίζω δε, κατά την επόμενη διοργάνωση, τόσο οι διοργανωτές όσο και ο αρμόδιος κρατικός φορέας που θα κληθεί να τη νομιμοποιήσει, δείχνοντας εύλογη και όχι υπέρμετρη ευαισθησία, να μην συμπεριλάβουν στον υπό επιλογή κατάλογο χώρων διοργάνωσης αγώνα αυτοκινήτων πίστας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τους προαύλιους χώρους νηπιαγωγείων!    

Υ.Γ. Οι αρμόδιοι του κυνοκομείου καλό θα ήταν τις αμέσως επόμενες ώρες να αναζητήσουν την τύχη που είχαν μετά τη διοργάνωση τα εκτός της εγκατάστασης ζώα.

Γ.Γ. Κοτσίλης