Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τους ρομά στη Ροδίτσα Λαμίας τι θα γίνει;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 10:34 Με τους ρομά στη Ροδίτσα Λαμίας τι θα γίνει; (φώτο αρχείου)

Η καταγγελία αφορά ένα χωράφι που βρίσκεται στην κατάληξη της οδού Παπαδημητρίου στη Ροδίτσα Λαμίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το ακίνητο αυτό φέρεται να ανήκει σε οικογένεια αθιγγάνων. Πριν τρία χρόνια εγκατέστησαν ένα κοντέινερ και ζούσαν μέσα σε αυτό χωρίς όμως να το έχουν συνδέσει με το δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου Λαμίας, με αποτέλεσμα το ακίνητο να αποτελεί εστία μόλυνσης και πρόκλησης ανθυγιεινών καταστάσεων. Πριν από ένα χρόνο περίπου και αφού είχε εγκαταλειφθεί προσωρινά από τους αθίγγανους ενοίκους του, επανήλθαν κατασκευάζοντας μέσα στο ακίνητο ένα πρόχειρο παράπηγμα στο οποίο κατοικούν και επίσης δεν είναι συνδεδεμένο με το αποχετευτικό σύστημα. Στο ίδιο ακίνητο εγκαταστάθηκε και άλλη οικογένεια αθίγγανων σε άλλο παράπηγμα, σε άλλο σημείο του ακινήτου το οποίο επίσης δεν συνδέθηκε ποτέ με το σύστημα αποχέτευσης του Δήμου. Επίσης να σημειωθεί οτι κατά καιρούς φιλοξενούνται στο ακίνητο σε αντίσκηνα και άλλοι αθίγγανοι (συνήθως μετά από κάποιο ποινικό παράπτωμα ή κάποια επιχείρηση εκκαθάρισης της αστυνομίας σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές από το κέντρο της Λαμίας ή εκατέρωθεν της ΔΕΥΑΛ ή του χώρου της ΠΕΛ).

Άξιο αναφοράς αλλά και διερεύνησης είναι το γεγονός πως το ακίνητο (χωράφι) έχει σύνδεση ρεύματος καθώς και παροχή νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέρα από την καθημερινή εκπομπή θορύβων που προέρχονται από την υπερβολικής έντασης μουσική, ακόμη και σε ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και από μεταξύ τους εντάσεις, να έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μια εστία μόλυνσης και διαρκούς ρύπανσης, με αναδυόμενες σε καθημερινή βάση δυσοσμίες από την έλλειψη τουαλετών και αντίστοιχης σύνδεσής τους με το δίκτυο, αλλά και από την άτακτη ρίψη σκουπιδιών σε διάφορα σημεία του παραπάνω ακινήτου αλλά και σε παρακείμενους δρόμους.

Σαν κάτοικοι της περιοχής, και έχοντας στην κυριολεξία αμπαρωθεί στα σπίτια μας, βλέπουμε εικόνες καθημερινού ντους γυμνοί στη μέση του δρόμου, ιλλιγγιώδεις ταχύτητες από τα αυτοκίνητά τους , επίλυση διαφορών κραδαίνωντας μαχαίρια και προκαλώντας ζημιές σε παρακείμενα σπίτια και παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οι κάδοι σκουπιδιών εξαφανίζονται για ημέρες και όταν επιστρέφουν είναι διαλυμένοι, τα καπάκια των ρολογιών ΔΕΥΑΛ είναι υπό εξαφάνιση. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωτιές που βάζουν κατά καιρούς καίγοντας πάσης φύσεως υλικά μέχρι και αυτοκίνητα, δημιουργώντας έτσι αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά και κίνδυνο εξάπλωσης σε διπλανούς ελαιώνες και κατοικίες. Η πλατεία της περιοχής έχει γίνει σημείο διακίνησης αλλά και κλοπής.

Αργά ή γρήγορα οι θύλακες κακοποιών στοιχείων εξαπλώνονται και οι καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι Ανθήλης τις βιώνουμε και εμείς σε απόσταση κυριολεκτικά 2km από το κέντρο της Λαμίας. Να σημειωθεί η καθημερινή αρωγή της αστυνομίας είναι πολύτιμη και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αντιθέτως τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και οι δημοτικές αρχές κωφεύουν. Η Υγειονομική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε στις πολλές καταγγελίες μας, βεβαίωσε πρόστιμα (δεν θα εισπραχθούν ποτέ) και προώθησε την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα και μετά το κενό. Η υπόθεση αγνοείται.

Tο ερώτημα μας είναι πως τα παραπήγματα έχουν νερό και ηλεκτροδοτούνται? Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες? Μετά από καταγγελία μας στη ΔΕΔΗΕ προχώρησαν σε διακοπή ηλεκτροδότησης . Καμία διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτοψία γίνεται ή απλά με την προσκόμιση εγγράφων (εργοταξιακό ρεύμα σε παράπηγμα ή ρύθμιση οφειλών) έγινε επανασύνδεση?

Η κατάσταση είναι απελπιστική και αφόρητη. Οι περίοικοι συνεχώς διαπληκτίζονται μαζί τους και απειλούν πως θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και δράση καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Η παραπάνω καταγγελία κοινοποιείται στο Α.Τ Λαμίας, στο αρμόδιο τμήμα Υγειονομικού του Δήμου και στη ΔΕΔΗΕ. Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Κάτοικοι της περιοχής