Ζωοφιλία: Λόγια και πράξεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 12:04 Ζωοφιλία: Λόγια και πράξεις

Είμαστε όλοι, παιδιά και ενήλικες, καθημερινά, μάρτυρες εγκατάλειψης ή παραμέλησης ζώων σε όλους τους δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, χωράφια – στο ίδιο μας το σχολείο συχνότατα, με ένα ακόμα πρόσφατο παράδειγμα.  Η εικόνα μικρών, απροστάτευτων, παραμελημένων ή και κακοποιημένων ζώων τείνει να γίνει «αυτονόητη» και «φυσιολογική», παρότι επί της ουσίας είναι βαθύτατα προβληματική και θα έπρεπε να μας αναστατώνει και να αποτελεί αντικείμενο αποτροπιασμού και καταδίκης.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δ.Σ. Εχιναίων επιθυμούμε να καταγγείλουμε την ανεύθυνη συμπεριφορά συμπολιτών μας, οι οποίοι παραμελούν, εγκαταλείπουν ή κακοποιούν ζώα ανενδοίαστα. Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά μας προς κάθε ζώο αποτελεί μέτρο πολιτισμού μιας κοινωνίας, συνδέεται άρρηκτα με θέματα παιδείας και ηθικής και δίνει στα παιδιά μας ισχυρά μηνύματα σύνδεσης με συμπεριφορές επιθυμητές ή ανεπιθύμητες  για όλη τους τη ζωή.

Η ζωοφιλία –η δέσμευση, η φροντίδα, ο εμβολιασμός, η στείρωση– δεν είναι υπόθεση  μόνο του Δήμου, των φιλοζωικών σωματείων, των «φιλεύσπλαχνων άλλων». Συνδέεται στενά με αξίες ζωής, αίσθημα υπευθυνότητας και φιλαλληλίας ενώ αποδεδειγμένα  αποτελεί ισχυρό προγνωστικό στοιχείο για μελλοντικές (αντι)κοινωνικές συμπεριφορές. Ας αποδεικνύουμε έμπρακτα  ότι αγαπάμε κάθε ζωντανό πλάσμα.

 

Από τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Εχιναίων

Προσαρμοσμένη αναζήτηση