Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερευνα της τουρκικής εισαγγελίας για την ελεύθερη πτώση της λίρας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 11:53 Ερευνα της τουρκικής εισαγγελίας για την ελεύθερη πτώση της λίρας

Τους δικαστές επιστρατεύει τώρα ο Ερντογάν για να αντιμετωπίσει το οικονομικό χάος.

Σε οικονομικό χάος οδηγείται η Τουρκία προκαλώντας τριγμούς στην παγκόσμια. Παρά τις παρεμβάσεις Ερντογάν, η τουρκική λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση. 

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκινά έρευνα κατά προσώπων που ενέχονται σε πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.  Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού , καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

H Τουρκία ανακοίνωσε σειρά από μέτρα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το νόμισμά της, το οποίο σημείωσε ελεύθερη πτώση στο πλαίσιο των εντάσεων με τις ΗΠΑ και της δυσπιστίας προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε "συνωμοσία".

H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει "όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες" και ότι θα λάβει "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την "μαύρη Παρασκευή" για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική "πολιτική συνωμοσία", υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει "νέες αγορές και συμμάχους".

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε  τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία. «Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, «Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο». 

Υπάρχει λοιπόν σωτηρία για την τουρκική οικονομία που βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή κατάσταση της εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια; 

"Ο μόνος τρόπος που θα βοηθήσει τον Ερντογάν να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την οικονομική της κατάρρευση είναι γεμάτος από υποχωρήσεις και αλλαγές πορείας", υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο-ανάλυση του το Bloomberg.

"Σχεδόν κάθε συνταγή διάσωσης της Τουρκίας από τη βαθιά ύφεση και της χρηματαγοράς της από τον γκρεμό περιέχει το ίδιο συστατικό: να δεχτεί ο Ερντογάν να κάνει πίσω, μια τακτική για την οποία πάντως δεν φημίζεται ο Τούρκος πρόεδρος. Ωστόσο, με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, όλα δείχνουν πως κάτι διαφορετικό μπορεί να συμβεί αυτή τη φορά", τονίζει το δημοσίευμα προσθέτοντας με την σειρά του πως από τις αρχές της χρονιάς η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της, πλήττοντας την οικονομία των 880 δισ. δολ., καθώς οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με αυξανόμενες τιμές και οι εταιρείες αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει σε δολάρια και σε ευρώ.

"Ο Ερντογάν επιμένει ότι η δικαιοσύνη της Αμερικής δεν παίρνει εντολές από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, απορρίπτει τις ενδείξεις ότι η οικονομία της γείτονος έχει υπερθερμανθεί και χρειάζεται έναν βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Είναι επίσης κατηγορηματικά εναντίον της αύξησης επιτοκίων, την οποία θεωρούν πλέον απαραίτητη επενδυτικοί και συμβουλευτικοί οίκοι, ενώ υποστήριξε ένα κύμα δημοσιονομικής στήριξης στον δρόμο του προς την επανεκλογή του τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης, υπερηφανεύεται ότι ελευθέρωσε την Τουρκία από τα δεσμά του ΔΝΤ, στο οποίο όμως κινδυνεύει να καταφύγει για ακόμα μια φορά, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες", επισημαίνεται στο άρθρο. 

Σύμφωνα με τον Tιμ Ας, ανώτερο στρατηγικό αναλυτή αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management LLC στο Λονδίνο, η επιλογή «περιμένουμε και βλέπουμε» είναι γεμάτη κινδύνους για την Τουρκία.

"Ενα ασθενέστερο νόμισμα θα μπορούσε να κάμψει τη ζήτηση για εισαγωγές, θα ενισχύσει τις εξαγωγές και θα διαβρλωσει το εξωτερικό έλλειμμα της Τουρκίας, αλλά οποιαδήποτε τέτοια βελτίωση είναι «πιθανότατα μήνες μακριά»", αναφέρει ο Aς.

Μέχρι τότε όμως, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η αγορά θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για τη λίρα, υποστήριξε, προσθέτοντας πως, όσον αφορά στην οικονομική πολιτική, η στροφή που θα αναγκαστεί να κάνει ο Ερντογάν, μπορεί να είναι πιο σκληρή, καθώς ίσως αναγκαστεί να προβεί σε αύξηση επιτοκίων -κάτι που αποφεύγει εδώ και χρόνια... όπως ο διάολος το λιβάνι.

"Ωστόσο, αυτή τη φορά, μια αύξηση επιτοκίων από μόνη της δεν θα έσωζε την κατάσταση για την τουρκική οικονομία. Απαιτούνται κι άλλες κινήσεις όπως η διόρθωση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της σε βάρος ωστόσο των νεότερων δεσμών που έχει αναπτύξει με Ρωσία και Ιράν, καθώς και να μπουν στο υπουργικό συμβούλιο αξιόπιστα ονόματα που θα μπορούν να εμπιστευτούν οι αγορές", καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: thetoc.gr