Δημοψήφισμα στα Σκόπια -Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 20:33 Δημοψήφισμα στα Σκόπια -Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Με αγωνία παρακολουθεί η Δύση την έκβαση του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ. Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος) με περιορισμένη συμμετοχή.

Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες οι συμμετοχή έφθασε στο 34.09%, δηλαδή οι ψηφίσαντες έφθασαν τους 589.000  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μακριά από το στόχο του 50% που είχε θέσει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτεί μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό.
Οι φόβοι για αστάθεια στο γειτονικό κράτος επανέρχονται, όπως και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. 

Περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδος, αναμένεται να έχει γίνει γνωστό αν οι πολίτες της ΠΓΔΜ εγκρίνουν ή απορρίπτουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Aντίπαλοι της συμφωνίας έσπευσαν από νωρίς να χαρακτηρίσουν αποτυχημένο το δημοψήφισμα λόγω της χαμηλής προσέλευσης. «Ο λαός και οι πολίτες της Μακεδονίας δεν θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλουν αλλαγή του ονόματος, της ταυτότητας, της ιστορίας και της παράδοσης του “μακεδονικού” λαού», είπε ο Ντράγκαν Ουγκρινόφσκι της αντιπολιτεύομενης ομάδας «Η “Μακεδονία” μποϋκοτάρει».

Ο Ίβο Κοτέφσκι, εκπρόσωπος του VMRO-DMPNE επανέλαβε τη γνωστή θέση του κόμματος ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι “Μακεδόνες” θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εθνική τους ταυτότητα. «Όλα είναι λάθος μ’ αυτή τη συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», είπε. «Θα χάσουμε την ταυτότητά μας λόγω του εγκλήματος του Ζάεφ. Είναι λάθος να αλλάξει το Σύνταγμα. Λάθος να αλλάξει το όνομα».


Πηγή: iefimerida.gr
Προσαρμοσμένη αναζήτηση