Δημοψήφισμα στα Σκόπια: «Ναι» από το 91% όσων ψήφισαν

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 22:27 Δημοψήφισμα στα Σκόπια: «Ναι» από το 91% όσων ψήφισαν
Με καταμετρημένο το 30% των εκλογικών τμημάτων το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό  90,94%- Ο πρωθυπουργός της FYROM είπε ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών -«Η συντριπτική πλειοψηφία είπα ναι» - «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν» είπε ο Ζόραν Ζάεφ - Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η καταγεγραμμένη συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μόλις 34,09%
 
Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 30% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ψήφισαν το 90,94% και υπέρ του ΟΧΙ το 6,13%.

Με δεδομένο ότι η συνολική συμμετοχή έφθασε τις 630.000 ψήφους, προκύπτει ότι το «Ναι», υπερψηφίστηκε περίπου από 573.000 πολίτες

«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε "ναι"» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περίπου μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη γειτονική χώρα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Ζάεφ μετέφρασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν επιδοκιμασία της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Αφού απέρριψε την φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο, ο κ. Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή θα πρέπει να ερμηνευτεί  ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας για να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων

Συμμετοχή κάτω του 40% στο δημοψήφισμα

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος (19:00 τοπική ώρα) έκλεισαν οι κάλπες που είχαν στηθεί στην πΓΔΜ για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο οι πολίτες των Σκοπίων καλούνταν να απαντήσουν αν συμφωνούν (ναι) ή διαφωνούν με την ένταξη της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με την επίσημη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Προτού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αυτό που είναι το πλέον αξιοσημείωτο είναι η χαμηλή συμμετοχήτου εκλογικού σώματος, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 35%. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν 34,09%.


Βέβαιος για την επικράτηση του «ναι» ο Ζάεφ

Τη βεβαιότητά του ότι οι Σκοπιανοί πολίτες θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών με συντριπτική πλειοψηφία, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ προσδιόρισε μάλιστα το ποσοτό του ΝΑΙ στο 80% καθώς όπως σημείωσε αυτό είναι το ποσοστό των πολιτών της ΠΓΔΜ που επιθυμούν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε επίσης ότι αυτή τη δυνατότητα (σ.σ. την προσέγγιση με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς) εξασφαλίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Δείτε τις δηλώσεις τους:

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσήλθε σήμερα το πρωί στο εκλογικό κέντρο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαιώμα συνοδευόμενος από τον γιο του Ντούσκο.

Δείτε τις φωτογραφίες:

zaev_polling_station

zaev_referendum

zaev_son_dusko

zaev_son_dusko_referendum

Όπως έγραφε η Νεφέλη Λυγερού σε σχετικό ρεπορτάζ αν συνεχιστεί αυτή η προσέλευση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη «επόμενη ημέρα». Σε περίπτωση που το ΝΑΙ στηριχθεί από λιγότερους από 600 χιλιάδες πολίτες, δυσκολα ο σκοπιανός πρωθυπουργός θα μπορέσει να υποστηριξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αποδεκτή από την πλειονότητα του λαού του. Δεν είναι, μάλιστα, απίθανο η σημερινή ημέρα να αποτελέσει το έναυσμα των πρόωρων εκλογών στη γείτονα χώρα. 

Αν και παντού γράφεται ότι για να επικρατήσει το Ναι, πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι τέτοιο αμφισβητείται από την κυβέρνηση Ζάεφ. Στελέχη της υπογραμμίζουν πως το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό και η διεξαγωγή του δεν αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνταγματική αλλαγή. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία θα θεωρηθεί επιτυχής αν σε αυτήν συμμετάσχει η ευρεία πλειοψηφία του λαού, κάτι για το οποίο δηλώνουν αρκετά αισιόδοξοι. Και η «πλειοψηφία του λαού», όμως, κινείται σε θολά νερά. Σύμβουλοι του Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζουν πως αν και οι εγγεγραμμένοι είναι 1.800.000, ο πραγματικός αριθμός των ψηφοφόρων είναι πολύ χαμηλότερος. Πρώτον, επειδή περίπου 300.000-350.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Δεύτερον, επειδή δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση