Συντάξεις και Σκοπιανό φέρνουν αλλαγή των εκλογικών σχεδιασμών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 11:26 Συντάξεις και Σκοπιανό φέρνουν αλλαγή των εκλογικών σχεδιασμών

Στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο, η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Νέα δεδομένα φέρνουν στους σχεδιασμούς του Μαξίμου το ενδεχόμενο να μην περικοπούν τελικά οι συντάξεις και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό που δύσκολα θα τρέξουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επαναφέρει το αρχικό του πλάνο που ήταν η εξάντληση της τετραετίας. Στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο, η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και η μείωση της δημοσκοπικής «ψαλίδας» με τη ΝΔ.

Ωστόσο αστάθμητοι παράγοντες είναι οι ισορροπίες με τον Πάνο Καμμένο αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών να βγαίνουν πλεόν στην δημοσιότητα.  Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα που κυριάρχησε ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με τους υποψηφίους να ανακοινώνονται στα τέλη του μήνα, ενώ στις 13 και 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Άρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ  

Το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ξεκίνησε με την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στην θέση του γραμματέα της Κ.Ε με τις συνιστώσες να έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση, συνεχίστηκε με τον ανασχηματισμό και την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, ενώ χθες είχαμε ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ του Νίκου Φίλη που έβαλε εναντίον της ΕΡΤ στοχοποιώντας ουσιαστικά τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών έχουν προβληματίσει το Μαξίμου που επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και ο ΣΥΡΙΖΑ μπει σε μια κλίμα εσωστρέφειας με απρόβλεπτες συνέπειες. Αξίζει να σημειωθεί πως μακριά από τις αντιπαραθέσεις έχει μείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα των 53, ορισμένα στελέχη το θεωρούν λογικό καθώς στόχος του υπουργού Οικονομικών ήταν να μην περικοπούν οι συντάξεις.  

Βαρύ κλίμα για Καμμένο

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Η αρνητική στάση του Πάνου Καμμένου και οι απειλές περί αποχώρησης από την κυβέρνηση έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στα περισσότερα υπουργικά στελέχη με το κλίμα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Το χάσμα μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά δύσκολα θα κλείσει μετά τις εκατέρωθεν βολές που αντάλλαξαν τα προηγούμενα 24ωρα.

ΝΔ: Πίεση για εκλογές  

Στην Πειραιώς βλέποντας τις ισχυρές αναταράξεις που επικρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, θα συνεχίσουν την αντιπολιτευτική πίεση με άξονες, το Σκοπιανό, το προσφυγικό και τα προβλήματα της καθημερινότητας με στόχο να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει πρόωρες στις κάλπες.

Στη ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Αλέξη Τσίπρα και γι αυτό τον λόγο ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Παράλληλα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό για το Μακεδονικό, μετά και τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της γειτονικής χώρας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις στοχευμένες περιοδείες του, όπως χθες που επισκέφθηκε την Σάμο, ένα ακόμη νησί του Βορείου Αιγαίου που έχει δεχθεί το βάρος των προσφυγικών ροών. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσία του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 44 χρόνων από την ίδρυση της κεντροδεξιάς παράταξης, θα αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής σελίδας που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να μπει οριστικά σε τροχιά ανάπτυξης ακολουθώντας ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής.   

ΚΙΝ.ΑΛ: Αλλαγή τακτικής και επίθεση στη ΝΔ

Οι αποστάσεις που επιχειρεί να πάρει η Φώφη Γεννηματά το τελευταίο διάστημα από τη ΝΔ πήραν χθες σάρκα και οστά με την κριτική που εξαπέλυσε το ΚΙΝ.ΑΛ εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί άγνωστων συναντήσεων που είχε η Μαρία Σπυράκη με την ηγεσία των Σκοπίων, μετά από εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι εξηγήσεις της εκπροσώπου της ΝΔ που διέψευσε τα περί μυστικότητας των συναντήσεων με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν φαίνεται πως ήταν αρκετές για το ΚΙΝΑΛ που κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Με την αλλαγή στρατηγικής η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να θέσει τις διαχωριστικές γραμμές που έχει τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την ΝΔ με στόχο να επαναπατρίσει κυρίως τους πασοκογενείς ψηφοφόρους που επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ.   

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση