Ταινία-πρόκληση στα Σκόπια - Σκοπιανός σταυρωμένος πάνω στον χάρτη της Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 13:56 Ταινία-πρόκληση στα Σκόπια - Σκοπιανός σταυρωμένος πάνω στον χάρτη της Ελλάδας

Μια ταινία που θα οξύνει τα πάθη ανάμεσα στους δύο λαούς, παραμονές κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, με σαφή ανθελληνική στόχευση, βγαίνει στις αίθουσες στα Σκόπια με τον τίτλο «Χλευασμός του Χριστού».

Στην ταινία επιχειρείται -μέσω συμβολισμών- να κατηγορηθεί η Ελλάδα για δήθεν «εθνοκάθαρση» της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Η προβολή της ταινίας του Γιάνι Μποζάτζι «Mocking of Christ» («Χλευασμός του Χριστού») ξεκίνησε ήδη, δίνοντας τροφή σε έξαλλες φωνές που υπάρχουν στη γειτονική χώρα, την ώρα που καλείται το Κοινοβούλιο να αποφασίσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος είναι ένας διάσημος δημοσιογράφος γαλλικού πολιτικού περιοδικού, που επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, που έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Στο έργο παρουσιάζεται η γνωστή σκοπιανή επιχειρηματολογία κατά της χώρας μας, για αφανισμό της δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμα και ισχυρές αναφορές κατά της αλβανικής κοινότητας των Σκοπίων, παρουσιάζοντας τη δράση των UCKάδων ως εχθρών της «Μακεδονίας». 

Ο κεντρικός ήρωας τελικά δολοφονείται, με «σταύρωση» σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στη Βόρεια Ελλάδα, που σύμφωνα με το έργο «χωρίζει τη Μακεδονία στα δύο». Μία σκηνή που αποτελεί έμμεσα ένα «κατηγορώ» εναντίον της χώρας μας.

Η σκηνή της ταινίας όπου ο πρωταγωνιστής σταυρώνεται στα σύνορα πάνω στον χάρτη της «Μακεδονίας»
Η σκηνή της ταινίας όπου ο πρωταγωνιστής σταυρώνεται στα σύνορα πάνω στον χάρτη της «Μακεδονίας»

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ταινία του Μποζάτζι συμμετέχει και καστ Ελλήνων ηθοποιών, ενώ συμπρωταγωνίστρια είναι η Ιωάννα Πηλιχού. Σκηνές του έργου γυρίστηκαν και στην Ελλάδα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα), ενώ στους υποστηρικτές -εκτός από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων- είναι και ο δήμος Αθηναίων.

Η ταινία υποστηρίχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι στα Σκόπια. Ο σημερινός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επιχείρησε να τη βάλει στον «πάγο», ενόψει και της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, αλλά δεν κατάφερε να απαγορεύσει την προβολή της στους κινηματογράφους της χώρας. Ο Μποζάτζι κατηγόρησε την κυβέρνηση των Σκοπίων πως ασκεί εναντίον του «βία και τρομοκρατία». Ωστόσο, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, με τον οποίο συναντήθηκε ο δημιουργός, δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του στην προκλητική ταινία κατά της χώρας μας.

Το «Mocking of Christ» διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και απέσπασε «Μνεία πρωτοπορίας».

Η αφίσα της ταινίας «Χλευασμός του Χριστού»
Η αφίσα της ταινίας «Χλευασμός του Χριστού»

Στην ταινία συμμετέχει και καστ Ελλήνων ηθοποιών
Στην ταινία συμμετέχει και καστ Ελλήνων ηθοποιών

Πηγή:iefimerida.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση