Ντονμέζ: «Αν παρενοχληθεί ο "Πορθητής" θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 18:58 Ντονμέζ: «Αν παρενοχληθεί ο "Πορθητής" θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο»

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Tούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ. Στέλνοντας μήνυμα σε Αθήνα και Λευκωσία ο τούκος υπουργός ανέφερε ότι «αν παρενοχληθεί ο "Πορθητής" το ναυτικό μας θα κάνει ότι είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την ασφάλεια, αλλά εάν παρενοχληθούμε, το πολεμικό μας ναυτικό θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο».

Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το πλοίο θα επιχειρήσει  στον στόχο «Αλάνια 1», νότια της Αττάλειας, «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς  καθώς «ο σεβασμός των αμοιβαίων δικαιωμάτων και του δικαίου, και το σημαντικότερο, ο σεβασμός της φύσης και του ανθρώπου είναι η βάση των ενεργειών μας, με τις οποίες δίνουμε το παράδειγμα».

Κατά τη διάρκεια τελετής που σηματοδότησε την έναρξη του «ταξιδιού» του πλοίου, ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο «Πορθητής» αναμένεται να πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά δεύτερου γεωτρύπανου.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Anadolu, οι εργασίες του «Πορθητή» θα εντατικοποιηθούν κατά προτεραιότητα στη Μεσόγειο προσθέτοντας ότι το πλοίο που έχει μήκος 229 μέτρα μπορεί να πραγματοποιεί θαλάσσιες γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.500 κάτω από μεγάλη πίεση.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το πλοίο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ρυθμίσεις και θα συνεχίσει τις εργασίες του κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας. 

Στο γεωτρύπανο θα εργάζονται περισσότεροι από 200 ξένοι και Τούρκοι ειδικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση