Ιράν: Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για την επέτειο της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 15:11 Ιράν: Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για την επέτειο της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ

Ιρανοί φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» διαδήλωσαν σήμερα με αφορμή την επέτειο της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη στη διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και κατά της επικείμενης επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του ζωτικού για το Ιράν πετρελαϊκού τομέα.

Χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, έκαψαν την αμερικανική σημαία, ένα ομοίωμα του «θείου Σαμ» και εικόνες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έξω από το κτήριο στο κέντρο της πόλης που στέγαζε κάποτε τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ.

Σκληροπυρηνικοί φοιτητές εισέβαλαν στην πρεσβεία στις 4 Νοεμβρίου 1979, λίγο μετά την πτώση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη, και 52 Αμερικανοί συνελήφθησαν όμηροι εκεί για 444 ημέρες. Από τότε οι δύο χώρες είναι εχθροί και βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, δηλώνοντας πίστη στο κληρικό κατεστημένο και στη σκληροπυρηνική ανώτατη αρχή του, τον Ανώτατο Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τον αριθμό των συγκεντρωθέντων.

Συλλαλητήρια που πλημμυρίζουν από συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην επέτειο για την κατάληψη της πρεσβείας. Ωστόσο η εχθρότητα είναι πιο έντονη φέτος μετά την απόφαση του Τραμπ τον Μάιο να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Η συμφωνία είχε οδηγήσει στην άρση των περισσότερων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα την περικοπή από την Τεχεράνη των αμφιλεγόμενων πυρηνικών δραστηριοτήτων της υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Η επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ από αύριο με στόχο τις πωλήσεις πετρελαίου και τον τραπεζικό τομέα στο Ιράν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας του Τραμπ να αναγκάσει την Τεχεράνη να σταματήσει πλήρως το πυρηνικό πρόγραμμά της και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της καθώς και την υποστήριξη δι' αντιπροσώπων δυνάμεων σε διάφορες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτατος διοικητής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, δήλωσε στο συλλαλητήριο της Τεχεράνης πως το Ιράν θα αντισταθεί και θα νικήσει στον «ψυχολογικό πόλεμο» των ΗΠΑ και στην επαναφορά των κυρώσεων που αναμένεται να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στις εξαγωγές πετρελαίου και στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Η Αμερική έχει εξαπολύσει έναν οικονομικό και ψυχολογικό πόλεμο ως έσχατη λύση... Όμως οι συνωμοσίες της Αμερικής και τα σχέδιά της για κυρώσεις θα ηττηθούν μέσω της συνεχούς αντίστασης», είπε ο Τζαφαρί.

Σε χθεσινή ομιλία του, ο Χαμενεΐ είπε πως οι πολιτικές του Τραμπ συναντούν εναντίωση σε όλο τον κόσμο. «Σκοπός της Αμερικής ήταν να επαναφέρει την κυριαρχία που είχε (πριν από το 1979), όμως απέτυχε. Η Αμερική ηττήθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία τα τελευταία 40 χρόνια», είπε.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση