Σκληρό ροκ στη Βουλή μέχρι τις εκλογές- Όλες οι κρίσιμες μάχες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 19:42 Σκληρό ροκ στη Βουλή μέχρι τις εκλογές- Όλες οι κρίσιμες μάχες

Προανακριτικές, παροχές, αναθεώρηση Συντάγματος, προϋπολογισμός και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κάποια από τα ζητήματα που θα πυροδοτήσουν σφοδρές συγκρούσεις

Σε πολιτική αρένα αναμένεται να μετατραπεί το κοινοβούλιο τουλάχιστον για τους επόμενους πέντε μήνες, καθώς μια σειρά από ζητήματα που φέρνει η κυβέρνηση θα πυροδοτήσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων. Προανακριτικές, αντίμετρα, συνταγματική αναθεώρηση, προϋπολογισμός, πρόταση μομφής και Σκοπιανό είναι τα βασικά μέτωπα που θα προκαλέσεις πολιτικές αντιπαραθέσεις την ώρα μάλιστα που η χώρα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο.

«Βροχή» από προανακριτικές

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ποντάρει για μία ακόμη φορά στην σκανδαλολογία με στόχο να πολώσει το κλίμα και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το πόρισμα της εξεταστικής για την υγεία προκάλεσε ήδη τις πρώτες έντονες αντιδράσεις από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ με τα στελέχη που εμπλέκονται να τονίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής και να κατηγορούν την κυβέρνηση πως εφαρμόζει το «δόγμα Πολάκη». Το Μαξίμου θα επιχειρήσει να συντηρήσει το κλίμα καθώς θεωρεί πως τα θέματα της διαφθοράς αποτελούν για την κυβέρνηση ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Γι αυτό τον λόγο το πόρισμα της πλειοψηφίας για την υγεία θα ανακοινώνεται τμηματικά έτσι ώστε κάθε εβδομάδα να βάζουν στο «κάδρο» τα στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Εκτός όμως από την υπόθεση για την υγεία στην κυβέρνηση ετοιμάζονται συλλέξουν υπογραφές και για την σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου καθώς υποστηρίζουν πως στην προηγούμενη δεν είχε τεθεί το ζήτημα της παθητικής δωροδοκίας. Ήδη θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο φάκελος του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Άμυνας βρίσκεται στην βουλή. Παράλληλα όμως στο Μαξίμου αναμένουν και τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της «Novartis» και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα κινηθούν.

Προ ημερησίας για το Προσφυγικό

Μέσα σε αυτό το κλίμα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή για το προσφυγικό. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευση είναι να προκαλέσει ένα ακόμα ηχηρό χτύπημα στην συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που το τελευταίο διάστημα έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό. Το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων για το προσφυγικό αναμένεται να προκαλέσει την αιχμή του δόρατος για τη ΝΔ, την ώρα μάλιστα που άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες στην Μόρια αλλά και στα υπόλοιπα «hotspot» που υπάρχουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες λόγω του χειμώνα. Το αρνητικό βέβαια για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως οι προ ημερησίας συζητήσεις προγραμματίζονται συνήθως όποτε επικοινωνιακά «βολεύει» το κόμμα που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αργήσει αρκετά για να πραγματοποιηθεί.

Αντίμετρα και αναθεώρηση Συντάγματος

Παράλληλα με την προανακριτική η κυβέρνηση θα ζητά συναίνεση από τη ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ που κατηγορεί για διαφθορά, να στηρίξουν τις προτάσεις της για την συνταγματική αναθεώρηση και για νομοσχέδια με τις παροχές που θα φέρει στην βουλή το επόμενο διάστημα. Το τοξικό πολιτικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί από τις κατηγορίες εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης, θεωρείται δεδομένο πως θα επηρεάσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛ απέναντι στα δύο αυτά ζητήματα. Ωστόσο και τα δύο κόμματα μέχρι στιγμής έχουν τονίσει πως θα προσέλθουν στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος όπως και ότι θα στηρίξουν ορισμένα από τα αντίμετρα. Την τελική πάντως θέση για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το Σύνταγμα θα την εκφράσει ο πρόεδρος της ΝΔ την Τρίτη κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο προϋπολογισμός και οι συντάξεις

Την σκυτάλη της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα πάρει η ψήφιση του προϋπολογισμού. Η απόφαση για το μέλλον των συντάξεων θα αποτελέσει «βαρόμετρο» τόσο για την συζήτηση στην βουλή όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις καθώς μια αρνητική εξέλιξη ενδεχομένως να επιταχύνει τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει πάρει μια βαθιά ανάσα κερδίζοντας πολιτικό χρόνο. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία αποτελεί αστάθμητο παράγοντα προβληματίζοντας το Μαξίμου ενώ αρκετά θα εξαρτηθούν και από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για το 2018 καθώς η χώρα θα μπαίνει στο εκλογικό 2019.

Η πρόταση μομφής και το Σκοπιανό

Και την νέα χρονιά τα φώτα της πολιτικής αντιπαράθεσης θα είναι στραμμένα στο κοινοβούλιο καθώς η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελέσει την «μητέρα των μαχών» μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Με δεδομένη την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η ΝΔ έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει πρόταση μομφής προκειμένου από την μία να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο και από την άλλη να μπλοκάρει την συμφωνία. Το βέβαιο θα είναι πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ θα παίξουν σε εκείνο το διάστημα τα ρέστα τους, καθώς θα βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τον Μάϊο που θα πραγματοποιηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές ενώ είναι πολύ πιθανό καθώς θα έχει λήξει και η εκεχειρία με τους ΑΝΕΛ να προκηρυχθούν και εθνικές εκλογές.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση