Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε να προκαλείτε στην Ανατολική Μεσόγειο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 11:09 Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε να προκαλείτε στην Ανατολική Μεσόγειο

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να αποφεύγει την προκλητική ρητορική της στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να αποφεύγει την προκλητική ρητορική της στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποθαρρύνοντας ενέργειες που ενισχύουν περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η στάση της Ουάσινγκτον παραμένει απαρέγκλιτη: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η «απάντηση» του αμερικανικού ΥΠΕΞ έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «εκτόξευσε» νέες απειλές προς Ελλάδα και Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά τις θέσεις του για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Λέμε στους φίλους μας (Έλληνες, Κύπριους, Αμερικανούς) τα απαραίτητα λόγια, μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα συμφέροντα της χώρας του σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”. Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια» είπε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως για τη δουλειά αυτή η Τουρκία θα έχει δυο πλοία-γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών.

«Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε ‘’μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε’’» είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από το Παρίσι, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΕ