Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλιφόρνια: Βρίσκουν συνέχεια νεκρούς - Έφτασαν τα 56 τα θύματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 09:30 Καλιφόρνια: Βρίσκουν συνέχεια νεκρούς - Έφτασαν τα 56 τα θύματα

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στην πόλη Παραντάις στη βόρεια Καλιφόρνια. Δυστυχώς, όμως, το μόνο που έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής είναι νέα θύματα από την πιο καταστροφική φωτιά στην ιστορία της Πολιτείας.

Η πόλη Πάραντάις, όπου πριν από τη μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια έμεναν 27.000 άνθρωποι, θρηνεί άλλους οκτώ νεκρούς. Τα πτώματά τους βρέθηκαν την Τετάρτη και έτσι ο απολογισμός ανέβηκε στους 56 νεκρούς (σ.σ. ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 48 νεκροί). Η Camp Fire, όπως ονομάστηκε η πύρινη λαίλαπα απανθράκωσε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Ο νέος απολογισμός των θυμάτων ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά την άφιξη μονάδων της Εθνοφρουράς για να βοηθήσουν στις έρευνες στην Πάρανταϊς, περίπου 280 χιλιόμετρα βόρεια από το Σαν Φρανσίσκο.

Οι έρευνες δεν σταματούν για να εντοπιστούν οι άνθρωποι που έχουν χαρακτηριστεί αγνοούμενοι. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Μπιούτ, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα ονόματα περισσότερων από 100 ανθρώπων που συγγενείς τους ανέφεραν πως αγνοούνται, στην πλειονότητά τους άνω των 65 ετών. Αρχικά, οι αρχές μίλαγαν για 230 αγνοούμενους. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους η τύχη των οποίων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή ζούσαν στην Πάρανταϊς.

Πάνω από 8.800 κτίρια, τα περισσότερα από αυτά σπίτια, καταστράφηκαν τελείως μέσα και γύρω από την Πάρανταϊς. Οι εντολές απομάκρυνσης κατοίκων από τα σπίτια τους παραμένουν σε ισχύ για περίπου 50.000 ανθρώπους.

«Γίνεται πρόοδος» στις προσπάθειες κατάσβεσης, διαβεβαίωσε ο Κεν Πίμλοτ, διευθυντής της υπηρεσίας Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας (CalFire) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, τον υπουργό Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκι και άλλους αξιωματούχους.

«Αυτή είναι μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχω δει στην καριέρα μου», σχολίασε ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA), μιλώντας σε δημοσιογράφους στην κοντινή πόλη Τσίκο.

Φωτογραφία Reuters

Η φωτιά ενισχύθηκε από ισχυρούς ανέμους και εξαπλώθηκε ταχύτατα στα δέντρα και τη βλάστηση που μετατράπηκαν σε καύσιμο για τις φλόγες, πολύ περισσότερο εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στην Πολιτεία. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα. Ορισμένοι λένε ότι μπορεί να οφείλεται στην πλημμελή συντήρηση ηλεκτροφόρων καλωδίων, με υπαιτιότητα μιας εταιρείας ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Η καταστροφή έπληξε την Κομητεία Μπιούτ καθώς ταυτόχρονα μαίνονταν πολλές ακόμη πυρκαγιές, κυρίως η λεγόμενη Woolsey Fire (στη νότια Καλιφόρνια), η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, κατέστρεψε πάνω από 400 κτίρια και εκτόπισε 200.000 κατοίκους σε βουνά και λόφους κοντά στην ακτή του Μάλιμπου, δυτικά του Λος Άντζελες. Την Τετάρτη, το γραφείο του σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησε ότι ενδέχεται να βρέθηκαν τα λείψανα ενός τρίτου θύματος της πυρκαγιάς Γούλζι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ