Τουρκία: Αίτημα για άμεση αποφυλάκιση κατέθεσε ο Ντεμιρτάς

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 17:08 Τουρκία: Αίτημα για άμεση αποφυλάκιση κατέθεσε ο Ντεμιρτάς

Ο δικηγόρος του φυλακισμένου κούρδου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Ντεμιρτάς κατέθεσε αίτημα για την απελευθέρωσή του.

Ο δικηγόρος του πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού τουρκικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών δήλωσε ότι υπέβαλε αίτημα για την άμεση αποφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει το συντομότερο τον πολιτικό.

«Ελπίζουμε ότι αυτό που ζητείται μ' αυτή την απόφαση θα γίνει χωρίς καθυστέρηση. Μετά την απόφαση αυτή, κάθε δευτερόλεπτο που ο κ. Ντεμιρτάς παραμένει φυλακισμένος αποτελεί περιορισμό ελευθερίας», δήλωσε ο δικηγόρος Μαχσούνι Καραμάν.

Νωρίτερα σήμερα το ΕΔΑΔ κάλεσε την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Ντεμιρτάς υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του έχει διαρκέσει περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε επίσης την Τουρκία να καταβάλει 10.000 ευρώ στον ενάγοντα για ηθική αποζημίωση και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την απόφαση αυτή του ΕΔΑΔ.

«Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν είναι καθόλου υποχρεωτικές. Θα αντεπιτεθούμε και θα βάλουμε τελεία και παύλα σ' αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Πριν από τον Ερντογάν, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ είχε δηλώσει πως έγκειται «στην τουρκική δικαιοσύνη να εκδώσει την τελική απόφαση» σ' αυτή την υπόθεση.

Όμως αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, οι αποφάσεις που εκδίδονται από το ΕΔΑΔ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τις χώρες που, όπως η Τουρκία, έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση