Σόρος: Βάζει λουκέτο σε ίδρυμά του στην Τουρκία μετά την επίθεση Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 19:13 Σόρος: Βάζει λουκέτο σε ίδρυμά του στην Τουρκία μετά την επίθεση Ερντογάν

Το ίδρυμα Open Society του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει τις δραστηριότητές του στην Τουρκία

Αιτία για την απόφαση αυτή ήταν η ολομέτωπη επίθεση που δέχθηκε το ίδρυμα και προσωπικά ο δισεκατομμυριούχος Σόρος, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Σόρος ότι στηρίζει τον Τούρκο φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, που φυλακίστηκε στην Τουρκία πριν από έναν χρόνο και πλέον, καθώς βαρύνεται με υποψίες ότι «χρηματοδότησε» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013 και συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

«Ποιος κρύβεται πίσω από εκείνον (τον Οσμάν Καβαλά); Ο διάσημος Ούγγρος Εβραίος Σόρος. Αυτό το πρόσωπο στέλνει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο για να διχάσει και να διαλύσει τα έθνη και χρησιμοποιεί τα χρήματα που διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες για αυτόν τον σκοπό» είχε πει ο Ερντογάν από την Άγκυρα.

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, το ίδρυμα του Σόρος περιγράφει μια «συντονισμένη προσπάθεια» να τον συνδέσουν με τις διαδηλώσεις του 2013 καταφεύγοντας σε «αβάσιμες καταγγελίες στα ΜΜΕ».

«Η αύξηση του αριθμού των αθεμελίωτων κατηγοριών και των μεροληπτικών εικασιών στα ΜΜΕ σε βάρος του ιδρύματος Open Society τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο να καταλήξει στην απόφαση ότι η συνέχιση της εργασίας του Ιδρύματος έχει καταστεί αδύνατη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εμμένοντας στο γεγονός ότι λειτούργησε πάντα σε συμφωνία με το τουρκικό δίκαιο, το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος εξηγεί ότι θα καταθέσει «αμέσως» το αίτημά να κλείσει ενώπιον δικαστηρίου.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση