Αυστραλία: Η μισή “πνίγεται” και η άλλη μισή “ψήνεται”

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 14:52 Αυστραλία: Η μισή “πνίγεται” και η άλλη μισή “ψήνεται”

Η αστυνομία κάλεσε αυτούς που μετακινούνται μέσω οδικού δικτύου να το αποφύγουν, καθώς ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε τροχαίο, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω τους καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν έναν εγκλωβισμένο οδηγό.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία του Σίδνεϊ, το ύψος της βροχής ξεπέρασε σε λίγες μόνον ώρες τα 100 χιλιοστά, επίπεδο στο οποίο φτάνει συνήθως καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. “Τέτοια βροχή μπορείς να δεις μόνον μια φορά στα 100 χρόνια”, δήλωσε η Αν Φάρελ, αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η βροχή αυτή, αν και ήταν καλή για τους αγρότες οι οποίοι υπέφεραν από την ξηρασία των τελευταίων μηνών, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στον τομέα των μεταφορών.

Το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, το πιο πολυσύχναστο της χώρας, ανακοίνωσε ότι 130 πτήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν μετά το αναγκαστικό κλείσιμο δύο εκ των τριών διαδρόμων του.

“Η ένταση της καταιγίδας είναι αρκετά μεγάλη μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο”, δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Κετ Κίαν.

“Λειτουργούμε με έναν μόνον διάδρομο το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε καθυστερήσεις και ματαιώσεις”, πρόσθεσε.

Το Ausgrid, το μεγαλύτερο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της καταιγίδας διεκόπη η ηλεκτροδότηση 8.100 πελατών του στο Σίδνεϊ και την περιοχή της Κεντρικής Ακτής στα βόρειά του.

Ως αργά το απόγευμα, 1.700 σπίτια και επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το Ausgrid.

Η καταιγίδα ενέσκηψε μερικές μόνον ώρες πριν από την ώρα αιχμής το πρωί στο Σίδνεϊ, μετατρέποντας ορισμένους δρόμους σε ποτάμια και πάρκα σε λίμνες, ενώ μερικοί αυτοκινητιστές εγκλωβίστηκαν από τις πλημμύρες.

“Καλούμε όλους όσοι χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο για τις μετακινήσεις τους να εξετάσουν ξανά κατά πόσον είναι ανάγκη να βγουν στους δρόμους καθώς αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή καταιγίδα”, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Αντιθέτως, στην βόρεια πολιτεία Κουίνσλαντ, οι υψηλές θερμοκρασίας που πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυσαν τις μεγάλες πυρκαγιές.

Οι πυροσβέστες αγωνίζονται για σχεδόν μια εβδομάδα για την κατάσβεση περισσότερων από 130 πυρκαγιών στο Κουίνσλαντ και 8.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν κατόπιν εντολής που εκδόθηκε να εγκαταλείψουν την πόλη Γκρέισμιρ, η οποία βρίσκεται περίπου 600 χλμ βόρεια του Μπρισμπέιν, πρωτεύουσας της πολιτείας.

“Πρόκειται για άνευ προηγουμένου συνθήκες”, δήλωσε η πρωθυπουργός Αναστάσια Παλάστσουκ. “Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο”, σημείωσε.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση