Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή «ρότας» από τα Σκόπια για τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 17:21 Αλλαγή «ρότας» από τα Σκόπια για τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ

Σε αναδίπλωση αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, προχώρησε η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

Μέσω επίσημης ενημέρωσης και με στόχο να περιοριστούν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκφράζει τη λύπη της για το αν οι δηλώσεις της έγιναν κατανοητές με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και τονίζει πως είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουν τη συμφωνία» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πΓΔΜ ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ καταλαβαίνει ότι «οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και πως οι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα».

Σύμφωνα με το πρακτορείο INBA στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών «βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (...) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Επιπλέον, στην επίσημη ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ «είναι απολύτως προσηλωμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν». 

Παρέμβαση Νίμιτς

Αξίζει να σημειωθεί πως παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών φέρεται να έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. 

Για το Σκοπιανό τοποθετήθηκε και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον σλοβένο πρόεδρο. 

"Είμαι ευτυχής που οι γείτονες προχωρούν γοργά και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία. Που σημαίνει ότι και εσείς, η Σλοβενία, από εδώ και στο εξής θα την ονομάζετε ως Βόρεια Μακεδονία. Πράγμα πολύ σημαντικό για τους Έλληνες [...] Μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπήμένη συμφωνία" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. 

Πηγή: IBNA, thetoc.gr