Υπόθεση χρυσού, Σκόπια και 6η Δεκέμβρη ανησυχούν το Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 10:16 Υπόθεση χρυσού, Σκόπια και 6η Δεκέμβρη ανησυχούν το Μαξίμου

Ανησυχίες, εκνευρισμό και σοβαρούς "πονοκεφάλους" προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου τρεις υποθέσεις που μονοπωλούν τις τελευταίες ώρες την επικαιρότητα. Η πρώτη αφορά το δικαστικό "φιάσκο" με την υπόθεση της φερόμενης σπείρας χρυσού, καθώς όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, το κατηγορητήριο δείχνει να βρίσκεται... ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Η δεύτερη αφορά τις ατυχείς δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί πιθανότητας διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα και την αναδίπλωση από την πλευρά των Σκοπίων μετά τις αντιδράσεις. Τέλος, η τρίτη σχετίζεται με την πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για την οποία η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως. 

Πολιτικά απόνερα από το δικαστικό "φιάσκο"  

Ο έντονος εκνευρισμός που φαίνεται να επικρατεί στην κυβέρνηση για την τροπή που πήρε η λεγόμενη "υπόθεση χρυσού" έγινε αισθητός την Τρίτη καθώς η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έσπευσε μέσω διαρροών να ρίξει το... μπαλάκι και την ευθύνη στην εισαγγελία για το γεγονός ότι το κατηγορητήριο βρίσκεται "στον αέρα" 

Ειδικότερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να αποκρούσει τις βολές που δέχθηκε η ελληνική αστυνομία αναφορικά με τον τρόπο που λειτούργησε, υποστηρίζοντας πως για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια.

Πηγές του υπουργείου τόνιζαν μάλιστα πως η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας... συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση είχε αναφερθεί -και μάλιστα ονομαστικά στον γνωστό τηλεοπτικό ενεχυροδανειστή που φέρεται ως εμπλεκόμενος- και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή. Το γεγονός ότι, μερικές μόλις ημέρες μετά, η υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε είναι έτοιμο να αποδομηθεί δικαστικά προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου, καθώς εμφάνισε έκθετο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Η "Μακεδονική σαλάτα" με τις δηλώσεις Ζάεφ

Μεγάλο εκνευρισμό φέρεται πάντως να προκάλεσαν τις προηγούμενες ώρες και οι δηλώσεις που έκανε ο Ζόραν Ζάεφ για την πιθανότητα... διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει να μαρτυρά το γεγονός ότι παρά την εξαιρετικά καλή σχέση που διατηρούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, ο έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να μην επικοινωνήσει απευθείας με τον σκοπιανό ομόλογό του. Προτίμησε, αντιθέτως, να ζητήσει την παρέμβαση του κ. Νίμιτς, ο οποίος επικοινώνησε ο ίδιος με τον κ. Ζάεφ, ζητώντας του να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. 

Ακολούθησε διευκρινιστική δήλωση αναδίπλωσης από την πλευρά των Σκοπίων στην οποία γινόταν λόγος για παρερμηνεία των δηλώσεων Ζάεφ, ωστόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό οι κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το θέμα είχαν ήδη αρχίσει να φουντώνουν με βολές και ανακοινώσεις εκατέρωθεν. O πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για επιβεβαίωση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης "ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων". 

Ο κ. Μητσοτάκης "συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα «μειονότητας», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών", ήταν η απάντηση του Μαξίμου. 

Νωρίτερα, πάντως, για το θέμα και σε αυστηρό τόνο είχε τοποθετηθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: "Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της" δήλωσε.

Ανησυχία για τις πορείες στη μνήμη του Γρηγορόπουλου 

Την ίδια στιγμή, την 6η Δεκέμβρη, επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, φοβάται η Αστυνομία. Όπως έγινε γνωστό, περίπου 5.000 αστυνομικοί θα συμμετάσχουν στα μέτρα ασφαλείας, μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της 17ης Νοέμβρη. 

Σύμφωνα με πηγές, η ΕΛΑΣ ανησυχεί ότι όσα γίνονται στη Γαλλία με τα "Κίτρινα Γιλέκα", τα επεισόδια και οι καταστροφές, ίσως θα επηρεάσουν το κλίμα των συγκεντρώσεων για την επέτειο δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το ενδιαφέρον των Αρχών έχουν τραβήξει και οι μαθητικές καταλήψεις για το Μακεδονικό, καθώς περίπου 40 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη στην Αττική. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν από τις 12 το μεσημέρι και συνηθίζεται να παρεισφείουν σε αυτή τη συγκέντρωση ομάδες κουκουλοφόρων.

Η Αστυνομία μελετά και πιθανή αχίλλειο πτέρνα του… Αίαντα, καθώς φαίνεται να έχει πληροφορίες για σχέδιο καταστροφής του, ενώ το ανοικτό Πολυτεχνείο επίσης μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο επιθέσεων.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση