90.000 στρατιώτες και άρματα μάχης απέναντι στα "Κίτρινα Γιλέκα" - "Μακρόν ερχόμαστε…"!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 15:55 90.000 στρατιώτες και άρματα μάχης απέναντι στα "Κίτρινα Γιλέκα" - "Μακρόν ερχόμαστε…"!

Στη Γαλλία έχει κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού για να μην επαναληφθούν οι σκηνές βίας και ταραχών στις οποίες τα πρωτοστάτησαν τα “Κίτρινα Γιλέκα”.

Κλειστός θα παραμείνει το Σάββατο (8.12.2018) ο Πύργος του Άιφελ, καθώς επίσης αρκετά μουσεία, θέατρα και βιβλιοθήκες.

Συστάσεις να παραμείνουν κλειστά έχει απευθύνει η γαλλική αστυνομία και στα καταστήματα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Μία σειρά από μέτρα, τα οποία αφορούν το κλείσιμο μουσείων, βιβλιοθηκών, της όπερας, καθώς και την ακύρωση καλλιτεχνικών και όχι μόνο δρώμενων εν όψει των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε και ο δήμαρχος του Μπορντό Αλάν Ζιπέ, για “προληπτικούς λόγους”.

Η γαλλική κρίση διχάζει τη χώρα και συγκλονίζει τον κόσμο με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αρνείται να μιλήσει παρά στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.

Ενώ η ένταση και η αγωνία είναι φανερές στην κορυφή του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν ανακοίνωσε την Παρασκευή (7.12.2018) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως “ο Πρόεδρος Μακρόν, νηφάλιος όσον αφορά το πλαίσιο και την κατάσταση” αποφάσισε να περιμένει πριν πάρει τον λόγο όπως του ζητούν ένα μέρος της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές.

Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της αύξησης των φόρων στα καύσιμα, η κυβέρνηση φοβάται μια νέα ανάφλεξη των βιαιοτήτων για την “τέταρτη πράξη” του κινήματος των “Κίτρινων Γιλέκων”.

Ογδόντα εννέα χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο (1.12.2018).

Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής “VBRG”, για να για να διατηρήσει την τάξη κυρίως απέναντι σε γκρουπούσκουλα της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς που φέρονται αποφασισμένα να τη διαταράξουν.

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.

“Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης”, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ.

Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.

Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα – ντε – Καλέ.

“Ανθρώπινες ασπίδες” και “Κίτρινα Γιλέκα”

Μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας έκρηξης της βίας, η κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για ηρεμία και για υπευθυνότητα, οι οποίες επαναλαμβάνονται πλέον από τα περισσότερα κόμματα τις αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.

“Τα ειλικρινή κίτρινα γιλέκα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες” από “πολιτικοποιημένα και ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία”, τα οποία επιδιώκουν “να ανατρέψουν την εξουσία”, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.

Πολλοί αξιωματούχοι της πλειοψηφίας κάνουν λόγο για ανησυχητικά φαινόμενα. Αιρετοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους υπέστησαν εκφοβισμό.

Στενοί συνεργάτες του Μακρόν δέχθηκαν θανατικές απειλές μέχρι και στο τηλέφωνό τους.

“Αν δεν μου σπάσουν τα μούτρα μέχρι το τέλος της θητείας μου, θεωρώ πως θα είμαι τυχερός. Λέω στον εαυτό μου πως αυτό θα συμβεί, μέσα σ’ αυτό το βίαιο κλίμα υστερίας”, λέει μια βουλευτής του LREM, του κόμματος του Μακρόν.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro, η Ζακλίν Μουρό, από τους αντιπροσώπους του κινήματος, προειδοποιεί: τα “Κίτρινα Γιλέκα, δεν μπορούμε πια να τα σταματήσουμε”.

“Όλο αυτό θα τελειώσει άσχημα”, λέει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ. Ένας άλλος πρώην ένοικος του Ματινιόν, ο Εντουάρ Μπαλαντίρ, εκτιμά πως, “ελλείψει συνομιλητή”, η διαχείριση της κρίσης ήταν πιο εύκολη τον Μάη του ’68 απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης, η οποία εγκατέλειψε οριστικά έπειτα από 24 ώρες ακραίας σύγχυσης κάθε αύξηση του φόρου άνθρακα επί των καυσίμων για το 2019, μοιάζουν να μην είχαν κανένα αποτέλεσμα – εκτός από το να καταστήσουν πιο εύθραυστη τη θέση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος υποστήριζε μια απλή αναστολή της αύξησης, πριν αποκηρυχθεί βάναυσα από το προεδρικό μέγαρο.

Μακρόν: Yπ’ αριθμόν 1 στόχος των “Κίτρινων Γιλέκων”

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης γίνεται λόγος για ανατροπή των θεσμών: “διάλυση της Εθνοσυνέλευσης”, “Μανού (σ.σ.: υποκοριστικό του Εμανουέλ) ερχόμαστε!” ή ακόμη “Όλοι στη Βαστίλλη”.

Το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ετοιμάζονται να ζήσουν αύριο (8.12.2018) ένα νέο μαύρο Σάββατο. Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα στα Σανζ – Ελιζέ.

Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί.

Η κυβέρνηση φοβάται μια συμμαχία ανάμεσα στην άκρα δεξιά, την άκρα αριστερά, τα πιο μαχητικά “Κίτρινα Γιλέκα και τους νέους των προαστίων, μερικοί από τους οποίους επιδόθηκαν σε λεηλασίες το περασμένο Σάββατο (1.12.2018) στην πρωτεύουσα.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για μια επέκταση των κινητοποιήσεων σε άλλους τομείς, κυρίως στους αγρότες, στις οδικές μεταφορές και στην Παιδεία, όπου η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη.

Περισσότεροι από 700 μαθητές Λυκείου συνελήφθησαν την Πέμπτη (6.12.2018) από τις δυνάμεις της τάξης, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης που σηματοδοτήθηκε και πάλι από επεισόδια και βιαιότητες.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση