Brexit: Τελεσίγραφο Μέι προς τους βουλευτές – “Ή ψηφίζετε ή μένουμε στην Ε.Ε”

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018 20:16 Brexit: Τελεσίγραφο Μέι προς τους βουλευτές – “Ή ψηφίζετε ή μένουμε στην Ε.Ε”

“Τελεσίγραφο” έδωσε επί της ουσίας η Τερέζα Μέι στους βουλευτές της, προκειμένου αυτοί να ψηφίσουν την Τρίτη (11.12.2018) την συμφωνία για το Brexit, καθώς όπως είπε σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε

Δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου για το διαζύγιο του Λονδίνου με την ΕΕ κι ενώ ήδη η συμφωνία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και του κυβερνώντος κόμματος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στην εφημερίδα Mail On Sunday επισημαίνει σχετικά με τις συνέπειες μιας απόρριψης της συμφωνίας:

«Αυτό θα σημάνει μια μεγάλη αβεβαιότητα για τη χώρα, με τον άκρως πραγματικό κίνδυνο να μην υπάρξει Brexit ή να αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

“Αν δεν ψηφίσετε… θα έρθει ο Κόρμπιν”

Απευθυνόμενη ιδιαιτέρως στους Συντηρητικούς βουλευτές, που δηλώνουν έτοιμοι να θάψουν τη συμφωνία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε την απειλή της διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών και μιας πιθανής νίκης του Τζέρεμι Κόρμπιν, του επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών.

Η Τερέζα Μέι είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι «σημαντική για την τύχη του Brexit».

Διαδηλώσεις υπέρ του Brexit

Την ίδια ώρα, η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ συνεχίζει να πυροδοτεί την οργή στους δρόμους του Λονδίνου. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο πλαίσιο μιας πορείας υπέρ του Brexit της οποίας ηγήθηκε ο Τόμι Ρόμπινσον, μια προσωπικότητα της βρετανικής ακροδεξιάς, ενώ είχε τη στήριξη και του ευρωφοβικού Ukip.

«Τερέζα Μέι, προδότρια» έγραφαν τα πλακάτ των συμμετεχόντων.

Στη σελίδα των διοργανωτών της εκδήλωσης στο Facebook η κινητοποίηση περιγράφεται ως μια «δημοκρατική και ειρηνική διαδήλωση που διατυπώνει τη δύναμη των συναισθημάτων που νιώθουν οι υπέρμαχοι του Brexit (Leavers) παρά τον καταιγισμό της προπαγάνδας κατά του Brexit, στην οποία έχουν εκτεθεί για σχεδόν δυόμιση χρόνια».

«Εάν το κοινοβούλιο δεν οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση μετά τον αγγλικό εμφύλιο» σημείωσε ο ηγέτης του Ukip Τζέραρντ Μπάτεν, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών.

Ο ίδιος κατακεραύνωσε την κυβερνώσα πολιτική τάξη χαρακτηρίζοντάς την «δόλια και προδοτική».

Μια αντιδιαδήλωση από τους υποστηρικτές ενός νέου δημοψηφίσματος πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Ας δώσουμε την ελπίδα ξανά στον βρετανικό λαό κι ας σταματήσουμε αυτό το φρικτό Brexit» δήλωσε ένας από τους ομιλητές, ο βουλευτής των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι.

“Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός ότι και να γίνει”

Την ίδια ώρα, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ δηλώνει πως η Μέι μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός. Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μέι μπορεί να αναβάλει την ψηφοφορία, την οποία φαίνεται ότι θα χάσει, και να επιστρέψει στην ΕΕ και να ζητήσει περισσότερες παραχωρήσεις, ο Μπάρκλεϊ είπε στο BBC πως η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην ψηφοφορία, η οποία θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η ψηφοφορία είναι την Τρίτη» είπε. « Η πρωθυπουργός αγωνίζεται για εμάς και θα παραμείνει στον θώκο.»

Στο μεταξύ, το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, κάλεσε την πρωθυπουργό να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα γίνει αποδεκτή από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ο δρόμος προς τα εμπρός για την πρωθυπουργό είναι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες». δήλωσε στο Sky News ο Νάιτζελ Ντοντς, επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Αυτό για το οποίο είμαστε πρώτα απ΄όλα αποφασισμένοι να κάνουμε είναι να ηττηθεί η κυβερνητική σημαντική ψηφοφορία για τη συμφωνία αυτή», είπε ο Ντοντς για την τρέχουσα συμφωνία της Μέι.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση