Liberation: To καυστικό πρωτοσέλιδο για τις εξαγγελίες Μακρόν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 10:32 Liberation: To καυστικό πρωτοσέλιδο για τις εξαγγελίες Μακρόν

Με καυστικό τρόπο σχολιάζει η Liberation τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν για να κατευνάσει το κύμα οργής στην Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος βγάζει το σωσίβιο επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα τονίζοντας ειρωνικά ότι ο Μακρόν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό προσπαθώντας να δείξει... κατανόηση.

Η αριστερά και η κεντροαριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν περί αύξησης του κατώτερου μισθού και περί περικοπών φόρων τις οποίες έκανε σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία του με προφανή σκοπό να κατευνάσει την οργή των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων».

Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα «μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά). Κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο». Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (κεντροαριστερά) στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Αλλά κι ένα από τα πρόσωπα που ήλθαν στο προσκήνιο χάρη στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επίσης φάνηκε να μην πείθεται από την ομιλία του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Σε όρους ουσίας, αυτά είναι ημίμετρα», είπε ο Μπενζαμέν Κοσί, τον οποίο έκανε δεκτό ο πρόεδρος Μακρόν την περασμένη εβδομάδα. Ο Κοσί πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως το Ελιζέ οφείλει να δώσει στους πολίτες «πολλά περισσότερα».

Τι ανακοίνωσε ο Μακρόν

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε "δικαιολογημένη" και "βαθιά" την οργή που εκφράζουν τα "κίτρινα γιλέκα" με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα "πλήγωσαν" τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. Όπως μεταδίδει το Reuters, ανέλαβε μέρος της ευθύνης, υποστηρίζοντας πως ορισμένα από αυτά που έχει πει πλήγωσαν ενώ ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. 

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο, δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον "φόρο πλούτου".

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα "επίδομα" στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

"Θα απαντήσουμε στην κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή" στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

Είπε πως θα πληρώνονται οι υπερωρίες χωρίς φορολογική επιβάρυνση, ότι οι συντάξεις θα επανέλθουν στο σημείο πριν από τις περικοπές ενώ ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν σε παροχή μπόνους σε όλους τους εργαζόμενους στο τέλος της χρονιάς.

Μιλώντας για την οργή των πολιτών είπε πως συσσωρεύτηκε τα τελευταία 50 χρόνια χαρακτηρίζοντας ωστόσο απαράδεκτες τις βιαιότητες  μετά και το νέο γύρο επεισοδίων με τα κίτρινα γιλέκα.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση