Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο - Η Αθήνα να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 14:40 Οι πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο - Η Αθήνα να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Προβληματίζει το μπαράζ τουρκικής προκλητικότητας με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν θέλει να "γκριζάρει" όσο το δυνατόν περισσότερο το Αιγαίο. Η ανάλυση του διεθνολόγου Τάσου Χατζηβασιλείου επιχειρεί να ρίξει φως στα σχέδια του απρόβλεπτου Ερντογάν.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο που έχει ενταθεί τα τελευταία 24ωρα. Από την μια ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα και από την άλλη το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο πάνω από ελληνικά νησιά. Κορυφαία πρόκληση η πρώτη παραβίαση που έγινε το πρωί ακριβώς 8 λεπτά μετά την απογείωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου με ελικόπτερο από το Καστελόριζο. Τι σημαίνουν όμως όλες αυτές οι προκλήσεις και που αποσκοπεί ο Ταγίπ Ερντογάν; Απάντηση σε όλα αυτά επιχειρεί να δώσει στο newsit.gr ο διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Όπως αναφέρει, ο Ταγίπ Ερντογάν βλέποντας ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά στην Κύπρο, στρέφει το βλέμμα του και τις προκλητικές διαθέσεις του στο Αιγαίο.

«Ο Ερντογάν», λέει ο κ. Χατζηβασιλείου, «τελευταία στην Κύπρο αντιμετωπίζει στρατηγικό αδιέξοδο και κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την γεώτρηση στο Οικόπεδο 10. Ως τώρα δεν το έχει καταφέρει και η Exxon Mobil συνεχίζει τις γεωτρήσεις κανονικά. Επίσης, δεν μπορεί να παρέμβει ενεργητικά στην Κύπρο γιατί εκεί εμπλέκονται πολλές χώρες και κολοσσοί. Ξέρει πολύ καλά ότι η Κύπρος έχει συμμαχία με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και ξέρει ότι όλες οι ενεργειακές εταιρείες του πλανήτη είναι συγκεντρωμένες εκεί».

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να γκριζάρει όσο το δυνατόν περισσότερο το Αιγαίο

«Το παιχνίδι είναι πιο πολύπλοκο και πιο δύσκολο για τον ίδιο», λέει ο κ. Χατζηβασιλείου. Και εξηγεί: «Τώρα που παίρνει θάρρος από την αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία που του αφήνουν ελεύθερο πεδίο να παίξει μόνος του εναντίον των Κούρδων μεταφέρει το σκηνικό των προκλήσεων πυρηνικά στο Αιγαίο. Γιατί ξέρει ότι στο Αιγαίο η υπόθεση είναι πιο εύκολη, έχει καταντήσει η υπόθεση διμερής και δεν έχει να αντιμετωπίσει εδώ ξένες χώρες ούτε ξένες δυνάμεις πάρα μόνο την Ελλάδα. Η λογική του είναι να “γκριζάρει” όσο περισσότερο μπορεί το Αιγαίο και να σύρει την Ελλάδα σε έναν διάλογο κατά τον οποίο η Τουρκία να έχει καλύτερο σημείο αφετηρίας».

Πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος;

«Σε ότι αφορά την ύπαρξη πραγματικού κινδύνου, εκτιμώ ότι ο Ερντογάν δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τις απειλές του. Όμως πρέπει να ξέρουμε πάντα ότι ένας ηγέτης ο οποίος είναι αυταρχικός είναι και αυτομάτως απρόβλεπτος και η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Και κυρίως για την προβολή των τουρκικών προκλήσεων στα διεθνή φόρα και τους οργανισμούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το δικό μας όπλο είναι ότι είμαστε η παλαιότερη χώρα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Είμαστε ένας πάροχος ασφαλείας και εκεί πρέπει να επενδύσουμε στον δικό μας ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ακούστε την ανάλυση του διεθνολόγου Τάσου Χατζηβασιλείου

Πηγή: newsit.gr