Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσουνάμι – Ινδονησία: 281 οι νεκροί, περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες – Τραγωδία δίχως τέλος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 12:07 Τσουνάμι – Ινδονησία: 281 οι νεκροί, περισσότεροι από 1.000 οι τραυματίες – Τραγωδία δίχως τέλος

Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από τη φονική έκρηξη του ηφαιστίου στην Ινδονησία. Το τσουνάμι που προκάλεσε σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Με διαφορά μόλις μερικών ωρών οι νεκροί από 222 ανέρχονται πλέον στους 281, καθώς ανακαλύφθηκαν δεκάδες πτώματα, ενώ πλέον αναφέρεται πως οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προειδοποίησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αρχές πιάστηκαν στον ύπνο, καθώς δεν περίμεναν να προκληθεί τέτοια καταστροφή από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα. Η μια πλευρά του ηφαιστείου κατέρρευσε και έπεσε στη θάλασσα με αποτέλεσμα να προκληθεί το τσουνάμι. Οι αρχές εκτίμησαν λάθος και δεν υπήρξε ενημέρωση των πολιτών με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η καταστροφή.

Όλα έγιναν ξαφνικά και χωρίς οι πολίτες να ενημερωθούν από τις αρχές για να εκκενώσουν τις παράκτιες περιοχές.

Φωτογραφία Reuters

Το τσουνάμι έπληξε απροειδοποίητα, το βράδυ του Σαββάτου, τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Άνακ Κρακατόα, που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα.

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Όπως ο πιτσιρίκος της φωτογραφίας. Ο μικρός Άλι, που βρέθηκε ζωντανός στα συντρίμμια. Βγήκε σώος μετά από 12 ώρες. Το video από τη στιγμή της διάσωσής του συγκλονίζει.

Ο πιτσιρίκος της φωτογραφίας ήταν τυχερός, ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια ξενοδοχείου (Φωτογραφία Reuters)

Ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να πλήξουν την περιοχή νέα θανάσιμα σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Οι εικόνες από το ηφαίστειο να έχει… χαθεί κάτω από ένα σύννεφο τέφρας προκαλούν τρόμο και δέος.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο βρέθηκε σήμερα (24.12.2018) τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που ένα τσουνάμι το οποίο προκάλεσε ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους στην Παλού και γύρω από αυτή, στη νήσο Κελέβη.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας στον τόπο της νέας τραγωδίας (Φωτογραφία Reuters)
Φωτογραφία Reuters

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, τα οποία σχηματίστηκαν εξαιτίας της σύγκλισης τριών μεγάλων τεκτονικών πλακών (της ινδοειρηνικής, της αυστραλιανής και της ευρασιατικής), βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου καταγράφεται ισχυρή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Στην ασιατική χώρα καταμετρώνται τουλάχιστον 127 ενεργά ηφαίστεια.

πηγή: newsit.gr