Ολοκληρώθηκε η εξουδετέρωση της επίθεσης στην Κένυα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 13:05 Ολοκληρώθηκε η εξουδετέρωση της επίθεσης στην Κένυα

Στόχος φέρεται να ήταν μια διάσκεψη που οργάνωνε αμερικανική εταιρεία.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση από μέλη της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ, που κράτησε σχεδόν 20 ώρες στο Ναϊρόμπι. Ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, δήλωσε σήμερα ότι η επιχείρηση ασφαλείας σε κτιριακό συγκρότημα της πρωτεύουσας έληξε και ότι όλοι οι «τρομοκράτες» που συμμετείχαν στην επίθεση «εξουδετερώθηκαν».

Ο Κενυάτα είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 14 πολιτών και περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Σεμπάμπ, άρχισε χθες μετά τις 15:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), με μια ισχυρή έκρηξη στον χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος και κατόπιν την πυροδότηση της βόμβας, με την οποία είχε ζωστεί ένας καμικάζι στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Dusit, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ξέσπαγαν σποραδικά ανταλλαγές πυρών και ακούγονταν εκρήξεις, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης δεκάδων παγιδευμένων.

Το κτιριακό αυτό συγκρότημα στην πρωτεύουσα της Κένυας αποτελείται από το ξενοδοχείο DusitD2, εστιατόρια και κτίρια γραφείων. Την ώρα της επίθεσης πολλά από τα θύματα γευμάτιζαν στο εστιατόριο Secret Garden.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται το προσωπικό του νεκροτομείου, ανάμεσα στα θύματα είναι έντεκα Κενυάτες, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε στην επίθεση. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας είναι ανάμεσα στους τραυματίες.

Αστυνομικοί είπαν πως πιστεύουν ότι στόχος των μελών της Σεμπάμπ που εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα ήταν μια διάσκεψη που οργάνωνε μια αμερικανική εταιρεία και στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν πολλοί Αμερικανοί, όμως η τοποθεσία όπου θα γινόταν η εκδήλωση άλλαξε την τελευταία στιγμή.

Η χθεσινή επίθεση στο Ναϊρόμπι ανακάλεσε στη μνήμη πολλών την επίθεση το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall με 67 νεκρούς, στην ίδια συνοικία.

Η Σεμπάμπ διατείνεται ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κένυα για να εκδικηθεί για τη δράση των κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία. Οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στο σομαλικό έδαφος εντός των ορίων της δράσης της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που υποστηρίζει την αδύναμη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση