Η 15χρονη ακτιβίστρια από την Σουηδία στο Νταβός

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 14:32 Η 15χρονη ακτιβίστρια από την Σουηδία στο Νταβός

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα κορίτσι μόλις 15 χρονών από την Σουηδία, ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Κάθε Παρασκευή δεν πηγαίνει στο σχολείο αλλά διαμαρτύρεται έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Ηταν  μια από τις 25 χιλιάδες μετέχοντες στην Διάσκεψη για το Κλίμα COP-24 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας και τώρα πήγε στο Νταβός. 

Η Γκρέτα, σε μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο που στεγάζει το Φόρουμ, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους συμμετέχοντες. Η μικρή είχε μιλήσει ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να συνοψίσει όλα όσα λέει με αριθμούς, στατιστικά και διαγράμματα, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα προειδοποιώντας για την τελευταία ευκαιρία… την ευκαιρία να σώσουμε τον πλανήτη και να διασφαλίσουμε το μέλλον για την επόμενη γενιά, για τα παιδιά σαν την Γκρέτα.

«Επί 25 χρόνια αναρίθμητοι άνθρωποι στάθηκαν στο βήμα των Διασκέψεων του ΟΗΕ για το Κλίμα ζητώντας από τους ηγέτες να κάνουν κάτι για να σταματήσουν τις εκπομπές αερίων. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είχε αποτέλεσμα καθώς οι εκπομπές αερίων εξακολουθούν να αυξάνονται. Οπότε δεν θα ζητήσω τίποτα από αυτούς αλλά θα ζητήσω από τα μέσα ενημέρωσης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κρίση ως κρίση. Θα ζητήσω από τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν ότι οι ηγέτες μας απαγοήτευσαν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια υπαρξιακή απειλή και δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Πρέπει να σταματήσουμε πλέον να βαδίζουμε στον δρόμο της τρέλας. Πλούσιες χώρες όπως η Σουηδία πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 15% ετησίως για να φθάσουν στο στόχο των 2 βαθμών αύξησης της θερμοκρασίας. Θα σκεφτόταν κανείς ότι τα μέσα ενημέρωσης και όλοι οι ηγέτες δεν θα μιλούσαν για τίποτα άλλο - κανείς όμως δεν το αναφέρει, ούτε καν.Ούτε και κανείς μιλά για το γεγονός ότι είμαστε εν μέσω της έκτης μαζικής εξαφάνισης, καθώς έως και 200 είδη εξαφανίζονται κάθε μέρα. Επιπλέον, κανείς δεν μιλά ποτέ για την πτυχή της ισότητας που αναφέρεται σαφώς στη συμφωνία του Παρισιού, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να προχωρήσουμε ενωμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι οι πλούσιες χώρες όπως η δική μου πρέπει να μειώσουν στο μηδέν τις εκπομπές αερίων, εντός 6-12 ετών, ώστε οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες να μπορέσουν να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Γιατί πώς μπορούμε να περιμένουμε από χώρες όπως η Ινδία, η Κολομβία ή η Νιγηρία να νοιάζονται για την κλιματική κρίση αν εμείς, που ήδη έχουμε τα πάντα, δεν νοιαζόμαστε ούτε ένα δευτερόλεπτο για τις πραγματικές μας δεσμεύσεις στη συμφωνία του Παρισιού; Έτσι, όταν ξεκίνησε φέτος το σχολείο διαμαρτυρήθηκα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Εκανα απεργία για το κλίμα. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να είμαι στο σχολείο, ότι πρέπει να σπουδάσω, να γίνω επιστήμονας του κλίματος για να μπορέσω να «επιλύσω την κλιματική κρίση». Όμως η κλιματική κρίση έχει ήδη επιλυθεί. Έχουμε ήδη όλα τα γεγονότα, τα στοιχεία του προβλήματος και τις λύσεις.Και γιατί πρέπει να σπουδάσω για ένα μέλλον που σύντομα δεν θα υπάρχει, όταν κανείς δεν κάνει τίποτα για να σώσει αυτό το μέλλον; Τι σημαίνει τελικά να μάθεις για τα γεγονότα, όταν αυτά δεν σημαίνουν απολύτως για την κοινωνία μας; Σήμερα χρησιμοποιούμε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Δεν υπάρχει πολιτική που θα το αλλάξει αυτό. Δεν υπάρχουν κανόνες. Επομένως, δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο παίζοντας με τους κανόνες. Επειδή οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν.

Δεν έχουμε έρθει εδώ για να ικετεύσουμε τους ηγέτες του κόσμου να φροντίσουν για το μέλλον μας. Μας έχουν αγνοήσει στο παρελθόν και θα μας αγνοήσουν και πάλι.Έχουμε έρθει εδώ για να τους ενημερώσουμε ότι η αλλαγή έρχεται είτε τους αρέσει είτε όχι. Και επειδή οι ηγέτες μας συμπεριφέρονται σαν να είναι παιδιά, θα πρέπει εμείς να αναλάβουμε την ευθύνη που οι ίδιοι θα έπρεπε να είχαν πάρει εδώ και καιρό».

Πριν από τρία χρόνια στο Παρίσι, συμφωνήθηκε η δέσμευση να διατηρηθεί ο μέσος όρος της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή. Μετά από τρία χρόνια σταθεροποίησης των δεικτών, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άρχισαν εκ νέου να αυξάνονται. Ο Nτέιβιντ Ατένμπορο, η «φωνή» των καλύτερων ντοκιμαντέρ του BBC για τον πλανήτη χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας τα τελευταία χιλιάδες χρόνια «Εάν δεν κάνουμε κάτι θα καταστραφεί ο πολιτισμός μας».

 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση