Brexit: Η διαδικασία για την αυριανή ψηφοφορία και οι τροπολογίες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019 16:53 Brexit: Η διαδικασία για την αυριανή ψηφοφορία και οι τροπολογίες

Κάποιες από τις τροπολογίες δίνουν στο κοινοβούλιο αυξημένη εξουσία σε σχέση με την κυβέρνηση.

Αύριο το βράδυ αναμένεται η ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων στο δεύτερο σχέδιο της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία καταψηφίστηκε στην πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με διαφορά 230 ψήφων.

Πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την Συμφωνία Αποχώρησης, το κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα κληθεί να ψηφίσει τροπολογίες επί της πρότασης της κυβέρνησης που έχουν ήδη καταθέσει βουλευτές και κόμματα, ωστόσο, εναπόκειται στον πρόεδρο της Βουλής να επιλέξει σε ποιες από αυτές θα δώσει χρόνο για να συζητηθούν και να ψηφιστούν. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 19 τροπολογίες, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να καταθέτουν ή να αποσύρουν τροπολογίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αυτές που θα επιλεγούν να συζητηθούν και να ψηφιστούν από το Σώμα ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, για αυτό θεωρείται κρίσιμη η επιλογή του προέδρου της Βουλής, αλλά και οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ των βουλευτών για να στηρίξουν ή όχι συγκεκριμένες από αυτές. Η ψηφοφορία επί των τροπολογιών αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στις 19.00 (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει ανάλογα με τον αριθμό τους.

Τροπολογίες έχουν καταθέσει το κόμμα των Εργατικών, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και αναμένεται να καταθέσει το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας. Έχουν επίσης τροπολογίες με σκοπό να εμποδιστεί μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, οι δύο πιο σημαντικές από αυτές είναι της βουλευτή Ιβέτ Κούπερ (επιτρέπει στο κοινοβούλιο να εγκρίνει νομοσχέδιο που ζητά την παράταση του άρθρου 50 εάν δεν ψηφιστεί η συμφωνία της Τ.Μέι) και των βουλευτών Κάρολιν Σπέλμαν και Τζακ Ντρόμεϊ, που δεν είναι δεσμευτική αλλά απορρίπτει επί της αρχής την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες για την τροπολογία των βουλευτών των Τόρις, 'Αντριου Μόρισον και Γκράχαμ Μπράντι (ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών), που ζητά χρονικό όριο στην ισχύ του backstop (να λήξει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021) ή να αποσυρθεί εξολοκλήρου από την Συμφωνία Αποχώρησης και να αντικατασταθεί με εναλλακτική ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει ακόμη δείξει εάν θα στηρίξει αυτή την τελευταία τροπολογία, που θα οδηγούσε την Τερέζα Μέι να αντικαταστήσει το backstop στην συμφωνία της. Αν η συγκεκριμένη τροπολογία εγκριθεί με πλειοψηφία από το κοινοβούλιο, η Τ.Μέι θα μπορούσε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να εξηγήσει ότι αυτή ήταν μία απαραίτητη αλλαγή, προκειμένου η Συμφωνία Αποχώρησης να εγκριθεί από τη Βουλή.

Επίσης έχουν κατατεθεί τροπολογίες για ενδεικτική ψηφοφορία, με τις οποίες οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις προτιμήσεις τους σε μία σειρά από επιλογές. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές που κατέθεσαν ο Χίλαρι Μπεν (των Εργατικών) και ο Ντομινίκ Γκριβ (Τόρις).

Κάποιες από τις τροπολογίες δίνουν στο κοινοβούλιο αυξημένη εξουσία σε σχέση με την κυβέρνηση, η οποία είναι αυτή που κανονικά ελέγχει τη διαδικασία του κοινοβουλίου και αποφασίζει τι θα γίνει νόμος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση