Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: Αποστάτες ζητούν όπλα από ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 20:02 Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: Αποστάτες ζητούν όπλα από ΗΠΑ

Πολλά τα ερωτηματικά για τις προθέσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα και η κόντρα ανάμεσα στον Χουάν Γκουαϊδό και τον Νικολάς Μαδούρο, με τον ΟΗΕ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δεσμευτούν για διάλογο ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

Ωστόσο, o Γκουαϊδό επιμένει και χαρακτηρίζει «σφετεριστή της εξουσίας» τον Μαδούρο ενώ στους ισχυρισμούς ότι ο ίδιος καθοδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαντά κάνοντας λόγο για «θλιβερή ρητορική». Από την πλευρά του ο Μαδούρο απορρίπτει το τελεσίγραφο που του έχουν απευθύνει πολλές χώρες ζητώντας του να προκηρύξει εκλογές και επιτίθεται στις ΗΠΑ. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNN, αποστάτες από τον Στρατό της Βενεζουέλας καλούν την κυβέρνηση Τραμπ να τους οπλίσει, σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «αναζήτηση για ελευθερία».

Στο μεταξύ οι πιέσεις της Ουάσιγκτον συνεχίζονται και οι ΗΠΑ παρέδωσαν σήμερα τον έλεγχο ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό ενώ το «ατύχημα» με το σημειωματάριο του Τζον Μπόλτον πυροδότησε εκ νέου σενάρια, ακόμη και για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα 

Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει αν η Ουάσινγκτον εξετάζει την πιθανότητα να αναπτύξει 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία για να αντιμετωπίσει την κρίση στη Βενεζουέλα.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό ο Σάναχαν είπε ότι δεν το έχει συζητήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Ο τελευταίος άφησε να πλανώνται πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις των ΗΠΑ, όταν εμφανίστηκε στο μπρίφινγκ, την Δευτέρα, έχοντας γραμμένη στις σημειώσεις του τη φράση "5.000 στρατιώτες στην Κολομβία", χώρα που συνορεύει με τη Βενεζουέλα.

"Δεν το έχω συζητήσει με τον σύμβουλο Μπόλτον", είπε ο Σάναχαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.

Πρώην στρατιωτικοί ζητούν από τις ΗΠΑ να τους εξοπλίσουν

Οι πρώην στρατιώτες του Carlos Guillen Martinez και Josue Hidalgo Azuaje, που ζουν εκτός της χώρας, δήλωσαν στο CNN ότι θέλουν στρατιωτική βοήθεια από τους Αμερικανούς «ώστε να εξοπλίσουν άλλους στο εσωτερικό του πολιορκημένου έθνους».

Όπως ισχυρίζονται,  βρίσκονται σε επαφή με εκατοντάδες πρόθυμους αποστάτες και έχουν καλέσει στρατιώτες της Βενεζουέλας να στρατολογούν εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο μέσω τηλεοπτικών εκπομπών.

«Ως στρατιώτες της Βενεζουέλας, ζητάμε από τις ΗΠΑ να μας υποστηρίξουν, από υλικοτεχνική άποψη, με επικοινωνίες, και όπλα, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλα», δήλωσε στο CNN ο Guillen Martinez. 

Ο Hidalgo Azuaje πρόσθεσε: «Δεν λέμε ότι χρειαζόμαστε μόνο αμερικανική υποστήριξη, αλλά και τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Περού, όλες τις αδελφές χώρες, που είναι ενάντια σε αυτή τη δικτατορία».
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν τον έλεγχο ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστοποίησαν την εξουσία του ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό να ελέγχει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη ασφαλισμένη τράπεζα των ΗΠΑ, ανέφερε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πιστοποίηση, που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, ισχύει για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή στην κεντρική τράπεζά της. «Αυτή η πιστοποίηση θα βοηθήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διαφυλάξει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε σε δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Φωτογραφία: Reuters

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση