«Ψυχροπολεμικό» σχέδιο φυγάδευσης της Βασίλισσας Ελισάβετ σε περίπτωση… άτακτου Brexit!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 10:51 «Ψυχροπολεμικό» σχέδιο φυγάδευσης της Βασίλισσας Ελισάβετ σε περίπτωση… άτακτου Brexit!

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι τις 29 Μαρτίου. Την προγραμματισμένη ημέρα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή. Την ίδια ώρα, Βρετανοί αξιωματούχοι ανασύρουν σχέδια έκτακτης ανάγκης της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου για την μετεγκατάσταση της βασιλικής οικογένειας σε περίπτωση ταραχών στο Λονδίνο μπροστά στο ενδεχόμενο η Βρετανία να υποστεί μια άτακτη αποχώρηση από την Ένωση, ανέφεραν δύο εφημερίδες στην κυριακάτικη τους έκδοση.

«Αυτά τα σχέδια εκκένωσης έκτακτης ανάγκης υπάρχουν ήδη από τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά τώρα έχουν αναδιαμορφωθεί σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit)» ανέφεραν οι Sunday Times, επικαλούμενες μια ανώνυμη πηγή από το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, το οποίο χειρίζεται ευαίσθητα διοικητικά ζητήματα.

Παράλληλα η Mail στην κυριακάτικη της έκδοση, τόνισε ότι έχει λάβει γνώση σχεδίων μετεγκατάστασης της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της 92χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, σε ασφαλείς τοποθεσίες μακριά από το Λονδίνο.

Brexit

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αγωνίζεται να λάβει κοινοβουλευτική στήριξη για μια συμφωνία Brexit πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Μαρτίου για την αποχώρηση από το μπλοκ, ενώ κυβέρνηση και επιχειρήσεις ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για άτακτη αποχώρηση από την Ενωση.

Επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για μια εκτεταμένη αποδιοργάνωση εάν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε εισαγωγές από κράτη μέλη της Ενωσης λόγω νέων τελωνειακών ελέγχων, ακόμη και πιθανές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Τον περασμένο μήνα μια ετήσια ομιλία της 92χρονης βασίλισσας σε μια τοπική ομάδα γυναικών ερμηνεύθηκε ευρέως στη Βρετανία ως μια έκκληση προς τους πολιτικούς να καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit.

Θα… φύγουν αν έρθει άτακτο Brexit;

Ο προβεβλημένος ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Τόρις, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε στη Mail ότι πιστεύει ότι τα εν λόγω σχέδια έκτακτης ανάγκης αποτελούν περιττό πανικό από αξιωματούχους για ένα χωρίς-συμφωνία Brexit, καθώς ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέμειναν στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, ένας πρώην αστυνομικός, υπεύθυνος για την βασιλική προστασία, ο Ντέι Ντέιβις, δήλωσε στους Times ότι αναμένει η βασίλισσα Ελισάβετ να μεταφερθεί από το Λονδίνο εάν υπάρχουν ταραχές.

«Αν υπήρχαν προβλήματα στο Λονδίνο, σαφώς θα απομακρυνθεί η βασιλική οικογένεια από αυτές τις βασικές τοποθεσίες», ανέφερε ο Ντέιβις για τους κινδύνους του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση