Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δολοφονίες, βασανιστήρια, δωροδοκίες: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη του Ελ Τσάπο (pics)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 13:28 Δολοφονίες, βασανιστήρια, δωροδοκίες: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη του Ελ Τσάπο (pics)

Οι ιστορίες από τη δίκη κυμαίνονταν από τρομακτικές έως απολύτως περίεργες.

Μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του, μεγάλο μέρος της δημόσιας αντίληψης για τον κατηγορούμενο για εμπόριο ναρκωτικών Μεξικανού Ελ Τσάπο (El Chapo), δηλαδή του Χοακίν Γκουζμάν, είχε προέλθει από φήμες και θρύλους. Όμως, τους τρεις τελευταίους μήνες ακούσαμε τιη επικεφαλής εισαγγελέας Άντρεα Γκόλντμπαργκ χαρακτήρισε ως «ένα βουνό από αποδεικτικά στοιχεία» εναντίον του διαβόητου ηγέτη του καρτέλ Σιναλόα, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για δεκαετίες δολοφονιών, βασανιστηρίων, δωροδοκιών και διαφθοράς.

Οι ιστορίες από τη δίκη κυμαίνονταν από τρομακτικές έως απολύτως περίεργες.

Ας δούμε μερικά από τα πιο εκπληκτικά πράγματα που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης.

Ζωντανή ταφή

 

Μεταξύ των πολλών βίαιων περιστατικών για τα οποία φέρεται να ευθύνεται ο Γκουζμάν είναι τρεις δολοφονίες που ένας πρώην σωματοφύλακας του, ο Ισαϊας Βαλντέζ Ρίος, δήλωσε ότι είδε τον Γκουζμάν να πραγματοποιεί. Ο Βαλντέζ Ρίος δήλωσε στο δικαστήριο πως δύο φορές είδε τον Γκουζμάν να βασανίζει και να σκοτώνει μέλη ενός αντίπαλου καρτέλ.

Σε μια περίπτωση το 2006 είπε ότι έχει δώσει εντολή στους άντρες του να σκάψουν μια τρύπα για έναν άνδρα που κρατούσαν κρατούμενο πριν τον πυροβολήσουν. Το θύμα ρίχτηκε στο έδαφος ενώ ακόμα ανάσαινε και θάφτηκε ζωντανός.

Υποκλοπές

Πολλά sms μεταξύ του Γκουζμάν και της γυναίκας και μεταξύ εκείνου και της ερωμένης του διαβάστηκαν δυνατά στο δικαστήριο. Ο Κρίστιαν Ροντρίγκεζ, πρώην τεχνολόγος για το καρτέλ, κατέθεσε ότι ο Γκουζμάν του είχε δώσει εντολή να εγκαταστήσει τον εντοπισμό spyware στα τηλέφωνα των γυναικών. Ο Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι ο Γκουζμάν συχνά ενεργοποιούσε τα μικρόφωνα των τηλεφώνων των γυναικών του, για να «δει τι θα έλεγαν γι 'αυτόν». Ήταν αυτή η τεχνολογία που επέτρεψε στους εισαγγελείς να διαβάσουν πολλά από τα γραπτά μηνύματα του Γκουζμάν τελικά.

Περήφανος μπαμπάς

Μεταξύ των κειμένων που διαβάστηκαν στο δικαστήριο ήταν συνομιλίες που είχε ο Γκουζμάν με τη σύζυγό του Έμα Κορονέλ Αϊσπούρο, μητέρα των δίδυμων κοριτσιών του.

«Η Κική μας είναι ατρόμητη», γράφει όταν τα κορίτσια ήταν έξι μηνών. «Θα της δώσω ένα AK-47 έτσι ώστε να μπορεί να έρχεται μαζί μου».

Δωροδοκία

Καθώς η δίκη άρχισε τον Νοέμβριο, ο δικηγόρος του Γκουζμάν, Τζέφρι Λίχτμαν, ισχυρίστηκε ότι οι Μεξικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των πρώην προέδρων Ενρίκε Πένια Νιέτο και Φελίπε Καλντερόν, είχαν λάβει δωροδοκίες για να προστατεύσουν τον Ισμαέλ «El Mayo» Ζαμπάντα, έναν αντίπαλο έμπορο ναρκωτικών.

Αργότερα τον Ιανουάριο, ο Άλεξ Θιφουέντες, πρώην συνεργάτης του Γκουζμάν, έβαλε τιμή στη δική του υποτιθέμενη δωροδοκία, λέγοντας ότι είχε καταβάλει 100 εκατομμύρια δολάρια στον Πένια Νιέτο. Και οι δύο πολιτικοί έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς, που τους λένε ψευδείς και δυσφημιστικούς.

Το δικαστήριο άκουσε επίσης τα ονόματα πολλών άλλων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην στρατηγού του στρατού Γκιλμπέρτο Τολεδάνο, ο οποίος φέρεται να λάμβανε τακτικές πληρωμές ύψους 100.000 δολαρίων για να τον βοηθά στη διακίνηση.

Τυχερές δραπετεύσεις

Σε μια περίπτωση ο Γκουζμάν έστειλε sms στη σύζυγό του σύντομα μετά από μια διαφυγή από μια βίλα στο Cabo San Lucas το 2012.

«Έπρεπε να φύγω στις 3 το απόγευμα», έγραψε. «Έχω γδαρθεί, αλλά είμαι καλά. Ευχαριστώ τον Θεό ... Τους είδα να χτυπούν στην πόρτα δίπλα, αλλά ήμουν σε θέση να πηδήξω έξω. »

«Ω αγάπη. Αυτό είναι φρικτό», απάντησε εκείνη. «Θα παρακολουθώ τις ειδήσεις για να δω τι λένε, αγάπη».

Η ...τάση του Γκουζμάν προς τις αποδράσεις έγινε αιτία να γίνει ακόμα και πλάκα στο δικαστήριο, όταν τα φώτα έσβησαν κάποια στιγμή για λίγο στην αίθουσα του δικαστηρίου, βυθίζοντας τους όλους στο σκοτάδι. Όταν τα φώτα επανήλθαν, κάποιος φώναξε: «Έφυγε!» Ο Γκουζμάν δεν είχε μετακινηθεί, αλλά σύμφωνα με τον Κίγκαν Χάμιλτον της Vice News: «Όλοι γέλασαν, εκτός ίσως από τους Αμερικανούς στρατιώτες».

Βαφή για το μουστάκι

Μετά από την επιδρομή της αστυνομίας ο Γκουζμάν λέγεται ότι είχε αφήσει όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία πίσω στη βίλα, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, αλλά σε ένα sms προς τη σύζυγό του της είχε στείλει μια λίστα με πράγματα που χρειαζόταν, ώστε να βγει και να τα αγοράσει γι 'αυτόν. Στη λίστα υπήρχε βαφή για το μουστάκι και ένα νέο ζευγάρι καινούργια Nikes.

Ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν πρέπει να γίνουν δεκτά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν τα παπούτσια ήταν στην στην πραγματικότητα δικά του.

Φιλόζωος

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε μια μακρά λίστα κατοικιών, σκαφών και αεροσκαφών που φέρεται να ανήκουν στον Γκουζμάν, καθώς και ένα πιστόλι με διαμάντια. Μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια που ξεχώριζε ήταν ένας ζωολογικός κήπος που ο Γκουζμάν λέγεται ότι είχε στη Γκουανταλαχάρα, όπως εξήγησε ο Μιγκέλ Άνχελ Μαρτίνεζ, ένας συνεργάτης του.

«Ήταν ένα πολύ ωραίο ράντσο με σπίτι, πισίνα, γήπεδα τένις και έχτισε ζωολογικό κήπο.»

Ο ζωολογικός κήπος φιλοξενούσε τίγρεις, λιοντάρια και ελάφια, είπε. Ο Γκουζμάν περιφέρονταν σε αυτόν «με ένα μικρό τρένο», είπε.

Η επίσκεψη του ηθοποιού

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Μεξικανός ηθοποιός Αλεχάντρο Έντα, ο οποίος υποδύεται τον Γκουζμάν στη σειρά του Netflix «Narcos: Μεξικό», έφτασε στο δικαστήριο για να παρακολουθήσει τη δίκη. Η επίσκεψη προφανώς ευχαρίστησε τον πραγματικό Γκουζμάν, ο οποίος φέρεται να χαμογέλασε όταν είδε τον Έντα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος του συμφώνησε ότι «φάνηκε χαρούμενος» με την επίσκεψη.

Ο Έντα κράτησε σημειώσεις κατά τη διάρκεια των μαρτυριών και δανείστηκε τα κιάλια ενός δημοσιογράφου σε ένα σημείο για να κοιτάξει πιο κοντά τον άνθρωπο τον οποίο υποδύεται στην οθόνη.

«Νομίζω ότι είναι ένοχος. Υπάρχουν πολλά, πολλά φρικτά πράγματα που έκανε», είπε ο Έντα. «Το θλιβερό είναι ότι ξέρω ότι δεν είναι ο μόνος. Ξέρω ότι δεν είναι μόνο τα μέλη του Σιναλόα κακοί, υπάρχουν κι άλλοι πολλοί κακοί γύρω μας.»

Πηγή: reader.gr