Ένοχος και στις 10 κατηγορίες ο διαβόητος "Ελ Τσάπο"

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 22:26 Ένοχος και στις 10 κατηγορίες ο διαβόητος "Ελ Τσάπο"

Ένοχος κρίθηκε και για τις δέκα κατηγορίες που τον βάραιναν ο διαβόητος βαρώνος των ναρκωτικών Ελ Τσάπο Γκουσμάν, έπειτα από μια δίκη διάρκειας τριών μηνών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της οποίας αποκαλύφθηκαν η βία και η διαφθορά των καρτέλ.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν έκριναν πως ο κατηγορούμενος είναι ένοχος και στις 10 κατηγορίες.

Ο 61χρονος Γκουσμάν, εμβληματική προσωπικότητα των μεξικανικών καρτέλ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017, έπειτα από δύο θεαματικές αποδράσεις στο Μεξικό. Ο ίδιος δεν απολογήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του.

Ο Ελ Τσάπο άκουσε καθισμένος και χωρίς να επιδεικνύει κανένα συναίσθημα την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Αφού οι ένορκοι αποχώρησαν από την αίθουσα, ο κατηγορούμενος και η σύζυγός του έβαλαν τα χέρια τους ο ένας στο στήθος του άλλου κι έκαναν το σήμα του Ok ανασηκώνοντας τους αντίχειρές τους.

Η δίκη του, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσαν περισσότεροι από 50 μάρτυρες, προσέφερε στο κοινό τη δυνατότητα μιας πρωτόγνωρης ματιάς στους κόλπους του Καρτέλ Σιναλόα, που πήρε το όνομά του από την πολιτεία στο βορειοδυτικό Μεξικό, όπου γεννήθηκε ο Γκουσμάν, σε ένα φτωχό ορεινό χωριό.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν διακίνησε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ για ένα διάστημα τουλάχιστον 20 ετών, εδραιώνοντας την εξουσία του στο Μεξικό μέσω στυγερών δολοφονιών και πολέμων με αντίπαλα καρτέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση