Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόωρες εκλογές στις 28 Απριλίου προκήρυξε ο Σάντσεθ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 14:22 Πρόωρες εκλογές στις 28 Απριλίου προκήρυξε ο Σάντσεθ

Πρόωρες εκλογές στις 28 Απριλίου προκήρυξε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά την καταψήφιση του προοϋπολογισμού

«Ανάμεσα στο να μην κάνουμε τίποτε και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό και στο να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο. Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρεί, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Πρότεινα την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για την 28η Απριλίου», δήλωσε ο Σάντσεθ. 

Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε με 191 ψήφους, έναντι 158 και 1 αποχής. Η αδυναμία του ισπανού πρωθυπουργού να περάσει τον προϋπολογισμό επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις οδηγώντας την Ισπανία σε αχαρτογράφητα νερά με δεδομένο και το μέτωπο δεξιάς-ακροδεξιάς.

Η κυβέρνηση που κατάφερε να σχηματίσει ο Πέδρο Σάντσεθ στηρίχτηκε στις ψήφους βουλευτών από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων, Η απώλεια αυτών των ψήφων στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Τετάρτης άφησε μετέωρη την κυβέρνηση. Αναλαμβάνοντας ο Σάντσεθ τα καθήκοντά του είχε υποσχεθεί τερματισμό της κρίσης με την επανέναρξη πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, κάτι που δεν συνέβη. Τα καταλανικά κόμματα που είχαν υποσχεθεί στήριξη στον Σάντσεθ του τράβηξαν το χαλί... καταψηφίζοντας τον προύπολογισμό. 

 H προεκλογική εκστρατεία ξεκινά επίσημα στις 13 Απριλίου, ένα περίπου μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και ενώ θα είναι σε εξέλιξη η δίκη των Καταλανών ηγετών.

Ενώπιον του Τύπου, ο ισπανός πρωθυπουργός υιοθέτησε ύφος προεκλογικής εκστρατείας, κατηγορώντας την δεξιά και τους αυτονομιστές ότι μπλόκαραν «τον πλέον κοινωνικό προϋπολογισμό της δεκαετίας για την χώρα μας» έπειτα από «επτά χρόνια κοινωνικών αδικιών και λιτότητας».

Η κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών στην ιστορία της Ισπανίας, είχε προετοιμάσει ήδη από χθες το έδαφος για την σημερινή εξέλιξη διαβιβάζοντας στον Τύπο έγγραφο με ένα ενθουσιώδη απολογισμό της σύντομης θητείας της κυβέρνησης: αύξηση κατά 22% του κατώτατου μισθού, χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές στρέφεται στον ρόλο που διαδραματίσει το ακροδεξιό Vox, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μετά και την νίκη του στην Ανδαλουσία, αναμένεται να εισέλθει στην ισπανική Βουλή και να διαδραματίσει ρόλο στο μέτωπο της PP- Ciudadanos-Vox κατά των Σοσιαλιστών PSOE. 

Η τελευταία δημοσκόπηση (Φεβρουαρίου) που διενεργήθηκε από το laSexta δίνει στο PSOE ποσοστό 24% με άνοδο 2,5 μονάδες, στο PP με 21,3%, στους Ciudadanos 21%, στους Unidos Podemos, 13,5% και στο Vox  11,2%. Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2016 είναι της τάξης του 11% !

thetoc.gr