Ένα Oσκαρ για τον Γιώργο Λάνθιμο και την Ολίβια Κόλμαν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 09:14 Ένα Oσκαρ για τον Γιώργο Λάνθιμο και την Ολίβια Κόλμαν

Απονομές όλων των βραβείων σε όλες τις κατηγορίες σε μια υποτονική βραδιά. Καλύτερη ταινία το Green Book, σάρωσε το Roma του Κουαρόν.

Στην 91η απονομή βραβείων που έγινε στο θέατρο Dolby στο Χόλιγουντ του Λος Άντζελες παρουσιάστηκαν τα Βραβεία Όσκαρ σε 24 κατηγορίες. Η βραδιά ήταν η πρώτη τελετή σε τρεις δεκαετίες, από το 61ο Βραβείο της Ακαδημίας το 1989, που διεξήχθη χωρίς οικοδεσπότη. 

Ο Έλληνας σκηνοθέτης, Γιώργος Λάνθιμος διεκδίκησε το χρυσό αγαλματίδιο με 10 υποψηφιότητες της ταινίας «Η Ευνοούμενη». Οι υποψηφιότητες της ταινίας στα Όσκαρ 2019 ήταν για: Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας,  Καλύτερου Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη,  Κοστουμιών, Α’ γυναικείου ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν, Β’ γυναικείου ρόλου για την Έμα Στόουν, Β’ γυναικείου ρόλου για  την Ρέιτσελ Βάις.

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε ένα Oσκαρ για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν. 

Είναι η πρώτη υποψηφιότητα για την Ολίβια Κόλμαν που κέρδισε το Όσκαρ και το παρέλαβε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων. 

«Είναι καταπληκτικό πήρα το Όσκαρ, αν ξεχάσω κάποιον θα τον ευχαριστήσω μετά. Ευχαριστώ τον Γιώργο Λάνθιμο για την υπέροχη ταινία τους, τις συμπρωταγωνίστριές μου, τις συνυποψήφιές μου, τους συνεργάτες μου, τη μητέρα μου, τα παιδιά μου, τον σύζυγο και καλύτερο φίλο μου που επί 25 χρόνια με υποστηρίζει. Γιώργο είσαι ο καλύτερος μου σκηνοθέτης στην καλύτερη ταινία, η Έμα (Στόουν) και η Ρέιτσελ (Βάις), οι πιο αγαπητές γυναίκες στον κόσμο για να δουλεύεις μαζί. Μπορείτε να φανταστείτε όμως και πόσο δύσκολο είναι. Είναι απίστευτο επίσης να είσαι στην ίδια κατηγορία μαζί με αυτές τις απίστευτες γυναίκες. Γκλεν Κλόουζ είσαι το πρότυπό μου εδώ και τόσο καιρό, δεν περίμενα να γίνουν έτσι τα πράγματα». Η Ολίβια Κόλμαν, εμφανώς τρακαρισμένη, με πολλά σαρδάμ και λάθη, σχεδόν δακρυσμένη, δε μπορούσε να πιστέψει το Οσκαρ της. 

Τα βραβεία αναλυτικά: 

Καλύτερη ταινία: Πράσινο Βιβλίο

Καλύτερος σκηνοθέτης: Αλφόνσο Κουαρόν

Α΄Γυναικείου ρόλου: Ολίβια Κόλμαν.

Α Aνδρικού Ράμι Μάλεκ, για το ρόλο του Φρέντι Μέρκιουρι

Β’ Ανδρικού ρόλου Μαρεσάλα Άλι για το Πράσινο Βιβλίο

Β’ Γυναικείου στη Ρετζίνα Κινγκ για το «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει»

Η ταινία «Το Πράσινο Βιβλίο» του Πίτερ Φαρέλι αποδείχθηκε τελικά η... ευνοούμενη της 91ης τελετής απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Πίτερ Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία. Το βραβείο απένειμε στον Φαρέλι η Τζούλια Ρόμπερτς.

Καλύτερη ταινία το Green Book

Το «Πράσινο Βιβλίο» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών. Στην ταινία ο Μαχέρσαλα Αλί (Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου) υποδύεται τον βιρτουόζο Ντον Σέρλι, έναν Αφροαμερικανό πιανίστα της τζαζ ο οποίος, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του '60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία σε μερικές από τις πιο πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου ο ρατσισμός είναι πιο κραταιός.

Για να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο ταξίδι, ο Σέρλι προσέλαβε ως σοφέρ και προστάτη του έναν Ιταλοαμερικανό μπράβο από το Μπρονξ τον Τόνι Βαλελόνγκα - τον ενσαρκώνει ο Βίγκο Μόρτενσεν.

Tα Οσκαρ στο Roma

Ο Αλφόνσο Κουαρόν με το Ρόμα απέσπασε βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας φωτογραφίας, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας. 

Ο Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Ρόμα», το ασπρόμαυρο, προσωπικό ταξίδι αναμνήσεων του σκηνοθέτη από το Μεξικό. Πρόκειται για τον πρώτο δημιουργό που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο με μια ασπρόμαυρη, ξενόγλωσση, ισπανόφωνη ταινία.

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ Σκηνοθεσίας, για το «Gravity», το 2014. «Ποτέ δεν θα βαρεθώ να βρίσκομαι εδώ!» είπε ο Αλφόνσο Κουαρόν, ευχαριστώντας τις δύο πρωταγωνίστριές του, τους συνεργάτες του, την Ακαδημία, το Μεξικό και την οικογένειά του. Ο περσινός νικητής του Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ήταν εκείνος που απένειμε το βραβείο στον Κουαρόν.

 Βασισμένος στις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας στην Πόλη του Μεξικού, ο Κουαρόν στο «Ρόμα» επικεντρώνεται στην καθημερινή ρουτίνα μας μεσοαστικής οικογένειας και της οικιακής βοηθού της κατά τη διάρκεια ενός έτους που θα αλλάξει δραματικά τις ζωές τους.

Μετά την βράβευση τους στις Χρυσές Σφαίρες, οι Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, για το «Πράσινο Βιβλίο».

Οι Tσάρλι Βάχτελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ, Κέβιν Γουίλμοτ και Σπάικ Λι κέρδισαν το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το «BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση», που αφηγείται την πραγματική ιστορία του πρώτου Αφροαμερικανού αστυνομικού που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του '70, του Ρον Στάλγουορθ.

Οι Lady Gaga, Μαρκ Ρόνσον, Άντονι Ροσομάντι και Άντριου Γουάιατ κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Shallow» που ακούγεται στην ταινία «Ένα Αστέρι Γεννιέται». Αυτό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ για τη Lady Gaga με την διπλή υποψηφιότητα φέτος (τραγουδιού και Α΄ Γυναικείου Ρόλου), για την ερμηνεία της ως προστατευόμενη και ερωμένη ενός αυτοκαταστροφικού ροκ σταρ, που ξεπερνά τον μέντορα της. Το «Shallow» ερμήνευσε η ίδια νωρίτερα ζωντανά, στη σκηνή του Dolby Theatre μαζί με τον Μπράντλεϊ Κούπερ - με το κοινό να τους αποθεώνει.

 Η «μεταμόρφωση» του Ράμι Μάλεκ στον θρυλικό frontman των Queen, τον Φρέντι Μέρκιουρι, στην ταινία «Bohemian Rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ, χάρισε στον Αμερικανό ηθοποιό το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Η βράβευση του κάνει τον 38χρονο Μάλεκ έναν από τους νεότερους νικητές στη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που με φέρατε εδώ, όλους όσοι με βοηθήσατε, στοιχηματίσατε πάνω μου, κι ας μην ήμουν η πιο προφανής επιλογή. Είμαι γιος μεταναστών από την Αίγυπτο, Αμερικανός πρώτης γενιάς κι η ιστορία μου γράφεται τώρα (...). Είμαι ευγνώμων σε όποιον πίστεψε σε μένα, θα κρατήσω αυτή τη στιγμή σαν θησαυρό» είπε ο Μάλεκ, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Queen και τους συντελεστές της ταινίας - πλην του σκηνοθέτη της, του Μπράιαν Σίγνκερ, που απολύθηκε μετά τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που ήρθαν στο φως.

Το «Bohemian Rhapsody», ταινία που ο τίτλος της παραπέμπει στο ομώνυμο τραγούδι των Queen, αφηγείται την ιστορία της μπάντας από την αρχή, από το 1970 στο Λονδίνο και την ένταξη του Φρέντι Μέρκιουρι, ως την εμβληματική συμμετοχή τους στο «Live Aid» του 1985.

Συνυποψήφιοι του Ράμι Μάλεκ ήταν οι Κρίστιαν Μπέιλ («Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία»), Μπράντλεϊ Κούπερ («Ένα Αστέρι Γεννιέται»), Γουίλεμ Νταφόε («Στην Πύλη της Αιωνιότητας») και Βίγκο Μόρτενσεν («Πράσινο Βιβλίο»).

Τα υπόλοιπα όσκαρ απονεμήθηκαν:

Οσκαρ Μακιγιάζ και Κομμώσεων: «Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία», Γκρεγκ Κάνομ, Κέιτ Μπίσκο και Πατρίσια Ντιχέϊνι
Οσκαρ Κοστουμιών: «Black Panther», Ρουθ Ε. Κάρτερ
Οσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: «Black Panther», Χάνα Μπίτσλερ
Μοντάζ Ηχου: «Bohemian Rhapsody», Τζον Γουρχερστ, Νίνα Χάρτστοουν
Μιξάζ Ηχου: «Bohemian Rhapsody», Πολ Μάσεϊ, Τιμ Καβάτζιν, Τζον Καζάλι
Οσκαρ Μοντάζ: Τζον Οτμαν για το «Bohemian Rhapsody»
Οσκαρ Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» των Μπομπ Περσιτσέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντνεϊ Ρόθμαν
Οσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας - Animation: «Bao», Ντόμι Σι, Μπέκι Νάιμαν-Κομπ
Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους: «Period. End of Sentence.», Ρέικα Ζεχταμπτσί, Μελίσα Μπέρτον
Οσκαρ Οπτικών Εφέ: «Ο Πρώτος Ανθρωπος», Πολ Λάμπερτ, Ιαν Χάντερ, Τρίσταν Μάιλς, Τζέι Ντι Σουολμ
Οσκαρ Μουσικής: Λούντβιγκ Γκόρανσον για το «Black Panther»

 

 

 

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση