Αναβολή του Brexit «βλέπει» ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019 14:39 Αναβολή του Brexit «βλέπει» ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών

Πάντα έλεγα πως θα ήταν πολύ κακή η έξοδος χωρίς συμφωνία, τονίζει.

άν οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν την προτεινόμενη από την Τερέζα Μέι συμφωνία για το Brexit, τότε η Βρετανία πιθανότατα θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ.

Αν η Μέι δεν καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα καθυστερήσουν το Brexit ή αν θα ρίξουν στα βράχια την πέμπτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο αποχωρώντας χωρίς συμφωνία.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει για το ποια είναι η πρόθεση του κοινοβουλίου ως προς αυτό. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει να μην υπάρξει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος γι΄αυτό» δήλωσε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC.

Η Βρετανία αποχωρεί θεωρητικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε 22 ημέρες, αλλά εάν οι βουλευτές απορρίψουν την συμφωνία, αυτό θα θέσει σε αμφιβολία το πώς, το πότε και το εάν θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη στροφή εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής της Βρετανίας εδώ και μισό αιώνα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Ο Χάμοντ προειδοποίησε τους ευρωφοβικούς του συναδέλφους ότι, εάν δε υποστηρίξουν την συμφωνία της κυβέρνησης, έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη στενότερης σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τότε θα βρεθούμε σε άγνωστα εδάφη, όπου θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στην Βουλή των Κοινοτήτων και αυτό θα σημαίνει αναπόφευκτα ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί. Ο τρόπος για να αποφύγουν αυτό οι συνάδελφοί μου είναι να ψηφίσουν την συμφωνία».

Στις 15 Ιανουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων (432-202) απέρριψε την συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως εξαιτίας του backstop, που έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι συνομιλίες που ακολούθησαν ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για τη τροποποίηση της συμφωνίας διαζυγίου δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν υπάρχει άμεση προοπτική για την εξεύρεση λύσης.

Η Βρετανία επιδιώκει νομικά δεσμευτικές τροποποιήσεις της ρύθμισης του backstop, που θα διασφαλίζουν ότι η χώρα δεν θα παραμείνει επ' αόριστον καθηλωμένη στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ερωτήθηκε εάν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εάν η Μέι αποφασίσει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ο Χάμοντ είπε: «Έλεγα πάντοτε ότι πιστεύω πως θα ήταν πολύ κακό για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση