Πεδίο μάχης το Παρίσι - Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε "κίτρινα γιλέκα" και αστυνομικούς - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019 20:16 Πεδίο μάχης το Παρίσι - Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε "κίτρινα γιλέκα" και αστυνομικούς - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Για 18ο σαββατοκύριακο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από τα "κίτρινα γιλέκα" που διαδηλώνουν εδώ και τέσσερις μήνες κατά της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι όπου η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι ισχυρή, ενώ, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν σε ένα φορτηγό της χωροφυλακής και άλλοι έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο.

Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο μετέδωσε ότι σημειώθηκαν λεηλασίες καταστημάτων στη λεωφόρο των Ηλυσίων, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων.

Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα, φορώντας κουκούλες ή κράνη στο κεφάλι, εκτόξευσαν πλάκες πεζοδρομίου εναντίον των δυνάμεων της τάξης που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. «Επαγγελματίες του σπασίματος και των ταραχών εισέδυσαν στις πορείες», κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Τριάντα ένας άνθρωποι προσήχθησαν, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε νωρίτερα η διεύθυνση της αστυνομίας του Παρισιού.

Θέλοντας να δείξουν ότι η κινητοποίησή τους παραμένει ανέπαφη, σχεδόν ακριβώς τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του κινήματός τους, που παρουσιάζεται ως ‘απολίτικο’ ή τουλάχιστον ανεξάρτητο από πολιτικά κόμματα και οργανώνεται μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, πολλές φυσιογνωμίες του κινήματος έκαναν λόγο για μια «αναβίωση της κινητοποίησης». Ανακοινώνοντας ένα «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκλίνουν στο Παρίσι.

«Περιμένουμε με ανυπομονησία τους κατοίκους της Τουλούζης, του Μπορντό, της Μασσαλίας, της Ρουέν…» είπε ο Ερίκ Ντρουέ, οδηγός φορτηγού στην περιοχή του Παρισιού, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα ενισχυθούν με υποστηρικτές πού έφθασαν από την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία.

Ο Μαξίμ Νικόλ, ένας άλλος γνωστός ηγέτης των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσε πως θα είναι μια «αξιομνημόνευτη» ημέρα, «ένα σαββατοκύριακο από τα πιο σημαντικά αφότου ξεκίνησε αυτή η κινητοποίηση».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση