Ο Ερντογάν έδειξε το βίντεο με το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία σε… συγκέντρωσή του!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 10:14 Ο Ερντογάν έδειξε το βίντεο με το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία σε… συγκέντρωσή του!

Τα... πάντα φαίνεται πως είναι διατεθειμένος να αξιοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του. Ο Τούρκος πρόεδρος σε μια προεκλογική του συγκέντρωση το Σάββατο (16.03.2019) έδειξε εικόνες του βίντεο της πολύνεκρης επίθεσης σε τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, δηλώνοντας ότι ο φερόμενος δράστης απειλούσε τους Τούρκους μουσουλμάνους.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο φερόμενος δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τουλάχιστον 50 νεκρούς, ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, είχε επισκεφτεί δύο φορές την Τουρκία και είχε απειλήσει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές αρχές ερευνούν τις επισκέψεις του υπόπτου και τις επαφές του.

Στην προεκλογική του συγκέντρωση ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε σε μια μεγάλη οθόνη ένα βίντεο που περιελάμβανε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη και αλλοιωμένες εικόνες από το οπτικοακουστικό υλικό που κινηματογράφησε ο Τάραντ κατά τη στιγμή των πυροβολισμών του προς το πλήθος πιστών στα τεμένη.

«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο», είπε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του, αναφέροντας ότι ο δράστης είχε πει ότι θέλει οι Τούρκοι μουσουλμάνοι να απομακρυνθούν από την αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας.

«Το μοχθηρό άτομο που σκότωσε 49 ομόπιστους μας λέει ότι μπορούμε να κατοικούμε στην Ανατολική πλευρά, δεν μπορούμε να περάσουμε στην Ευρωπαϊκή πλευρά. Ποιός νομίζεις ότι είσαι;», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Είχε ταξιδέψει δύο φορές στην Τουρκία

Μια ανώτερη τουρκική πηγή ασφαλείας τόνισε ο Τάραντ ταξίδεψε δύο φορές στην Τουρκία το 2016, για μια εβδομάδα τον Μάρτιο και περισσότερο από ένα μήνα τον Σεπτέμβριο. Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες για τους λόγους των επισκέψεών του.

Λίγο μετά την επίθεση, την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση, δηλώνοντας ότι αυτή είναι «ένα νέο παράδειγμα της αύξησης του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας».

«Με αυτή την επίθεση, η εχθρότητα εναντίον του ισλάμ (…) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα του φονιά (…) κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν ένας καρκίνος».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση