Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Ρίχνει τους τόνους μετά τις προκλήσεις Ακάρ για Αιγαίο και Κύπρο!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 20:46 Τουρκία: Ρίχνει τους τόνους μετά τις προκλήσεις Ακάρ για Αιγαίο και Κύπρο!

Ο Ακάρ φέρεται να υποστήριξε ότι “η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος ανήκουν στην Τουρκία”.

Τι αναφέρεται σε διευκρινιστική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

“Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σε ομιλία του στις 21 Μαρτίου του 2019, ότι έχουμε την ευθύνη προστασίας και διατήρησης της ειρήνης στη δική μας »μπλε πατρίδα», έκτασης 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων” αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται: “Είναι λυπηρό να παρακολουθούμε ότι ορισμένα media απέτυχαν να αποδώσουν επακριβώς την ομιλία του”.

“Ενώ διαρκώς εκφράζουμε την άποψη ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιλύονται μέσω της ειρήνης και του διαλόγου, η Τουρκία έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες” καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

Πάντως, κατά την επίμαχη ομιλία, ο Ακάρ φέρεται να υποστήριξε τα εξής:

“Μας ανήκει η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος. Είναι περιοχές που βρίσκονται στη ζώνη του άμεσου ενδιαφέροντός μας και είναι περιοχές που είμαστε υπεύθυνοι για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη”.

“Να μην πετάνε ρουκέτες για εντυπωσιασμό” ήταν η άμεση απάντηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη.

“Όπως βλέπετε οι δηλώσεις του Ακάρ, παρόλο που είμαστε σε περίοδο που αγωνιζόμαστε να βρούμε τρόπους για να χαμηλώσει η ένταση, μας ξαφνιάζουν με κάτι καινούριο, με πράγματα που δεν βασίζονται στη λογική” έσπευσε να προσθέσει.

Και κατέληξε: “Θεωρώ ότι δεν μπορώ να δώσω σοβαρότητα σε τέτοιες δηλώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούν και να ξέρουν τι λένε”.

newsit.gr