Εκλογές στην Τουρκία: Προηγούνται οι υποψήφιοι του Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019 19:46 Εκλογές στην Τουρκία: Προηγούνται οι υποψήφιοι του Ερντογάν

Υπολογίζεται ότι περίπου 553.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη χώρα

Με αιματηρά επεισόδια σε διάφορα εκλογικά κέντρα της Τουρκίας, έκλεισαν πριν λίγη ώρα οι κάλπες των δημοτικών εκλογών.

Με την άρση της απαγόρευσης από το Ανώταστο Εκλογικό Συμβούλιο μεταδίδονται πλέον και επίσημα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά αν και το δείγμα δεν είναι ακόμη αρκετά αντιπροσωπευτικό για δημοτικές εκλογές ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται στην Κωνσταντινούπολη να με 51,7% έναντι 45,6% του Εκρέμ Ιμάμογλου ενώ έχει καταμετρηθεί το 35% των ψήφων.

Στην Άγκυρα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα διαφαίνεται ανατροπή με τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Οζασεκί να προηγείται με 50,65% έναντι 46,2% του Μανσούρ Γιαβάς (CHP) με καταμετρημένο το 26%. Στην Σμύρνη δεν φαίνεται κάποια έκπληξη καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουντς Σογιέρ προηγείται με 58,37% έναντι 37,4% του Νιχάτ Ζεϊμπέκι (AKP) με καταμετρημένο περίπου το 25% των ψήφων.

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές εξακολουθούν την καταμέτρηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυμαστισμοί και τα 20 παράνομη οπλπφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Συνομικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού ψήφισε, δήλωσε ξαφνιασμένος από το περιστατικό που ερευνάται. Υπολογίζεται ότι περίπου 553.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη χώρα. 

Στις κάλπες αναμενόταν να προσέλθουν σήμερα 56.911.967 ψηφοφόροι ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270. Από αυτούς θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1,359 δήμαρχοι για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις 194.390 κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες(μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα.


Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα συμμετοχής και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες.

Δημοσκοπήσεις

Ο επικρατέστερος, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις με πολύ μικρή διαφορά, υποψήφιος δήμαρχος για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην ασιατική πλευρά της πόλης και δήλωσε ότι  «οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας».

Ευχήθηκε εξάλλου να ενισχυθεί η ενότητα και η αδελφοσύνη στην χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογική εκστρατεία είπε ότι στην προεκλογική περίοδο επισκέφθηκε όλη την Κωνσταντινούπολη δύο φορές και άκουσε όλους τους δημότες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στις δημοτικές εκλογές σε ένα σχολείο στη συνοικία της Κωνσταντινούπολης Ουσκουντάρ.

Η ψηφοφορία "διεξάγεται ομαλά, όπως πληροφορούμαι", είπε στους δημοσιογράφους.

"Ελπίζω να κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα με μια μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων", σχολίασε και χαρακτήρισε τις εκλογές "ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας".

Ο Ερντογάν συνοδευόταν από την σύζυγό του Εμινέ, η οποία επίσης ψήφισε. Αργότερα εντός της ημέρας ο τούρκος πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου προτού αναχωρήσει για την Άγκυρα.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση