Λιβύη: Φόβοι για εμφύλια σύρραξη – Σε κατάσταση πολιορκίας η Τρίπολη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 10:54 Λιβύη: Φόβοι για εμφύλια σύρραξη – Σε κατάσταση πολιορκίας η Τρίπολη

Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Λιβύη με την κατάσταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα και την Τρίπολη να κινδυνεύει!

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) στη Λιβύη, Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεσμεύθηκε χθες να υπερασπιστεί την Τρίπολη από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ενώ τον προειδοποίησε για την προοπτική «ενός πολέμου χωρίς νικητή».

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Φάρατζ κατηγόρησε τον Χάφταρ ότι έκανε πραξικόπημα, τονίζοντας ότι τα στρατεύματά του θα αντιμετωπιστούν «με δύναμη και ισχύ».

«Τείναμε τα χέρια μας στην ειρήνη», όμως ο στρατάρχης Χάφταρ έκανε πραξικόπημα, κατήγγειλε ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργός στη Λιβύη. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές «να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτών που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να εκφοβίσουν τους πολίτες», πρόσθεσε ο Φάρατζ, υπογραμμίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χάφταρκ κινδυνεύει να βυθίσει την Λιβύη σε ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σάρατζ κατηγόρησε χθες τον Χάφταρ ότι προκάλεσε «έναν πόλεμο χωρίς νικητή» και «κατέστρεψε τις προσπάθειες των Λίβυων και της διεθνούς κοινότητας να βρεθεί μια ειρηνική λύση» στην κρίση. Υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες στις οποίες είχαν καταλήξει στις συναντήσεις που είχαν, ο Σάρατζ εκτίμησε ότι ο αντίπαλός του «πρόδωσε τη συμφωνία» και «προσπάθησε να με μαχαιρώσει πισώπλατα».

Στη διάρκεια της πιο πρόσφατης συνάντησής τους στο Αμπού Ντάμπι στα τέλη Φεβρουαρίου οι δύο άνδρες συμφώνησαν μεταξύ άλλων στον σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών πριν το τέλος του έτους.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση