Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Διαβατήρια χωρίς την ένδειξη “Ευρωπαϊκή Ένωση” έβγαλε η Βρετανία! Συνεχίζεται το αλαλούμ για την έξοδο από την ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 10:59 Brexit: Διαβατήρια χωρίς την ένδειξη “Ευρωπαϊκή Ένωση” έβγαλε η Βρετανία! Συνεχίζεται το αλαλούμ για την έξοδο από την ΕΕ

Έντονες οι αντιδράσεις στη Βρετανία από τα νέα διαβατήρια που δεν γράφουν πλέον Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι λένε φίλοι και πολέμιοι του Brexit για αυτή την εξέλιξη. Απειλεί με... παραμονή στην Ευρωζώνη η Μέι για να πετύχει συμφωνία για την έξοδο. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθεί μια κοινή λύση με την αντιπολίτευση.

Μπορεί οι διαφορές για το Brexit να παραμένουν όμως οι Βρετανοί ξεκίνησαν ήδη της αλλαγές ενόψει της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι στη Βρετανία ξεκίνησαν να εκδίδονται διαβατήρια χωρίς την ένδειξη “Ευρωπαϊκή Ένωση”, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως το Brexit είναι εντός των πυλών.

«Διαβατήρια σκούρου κόκκινου χρώματος χωρίς τις λέξεις Ευρωπαϊκή Ένωση στο εξώφυλλο τέθηκαν σε κυκλοφορία στις 30 Μαρτίου», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Τα νέα διαβατήρια ξεκίνησαν να εκδίδονται μια μέρα μια ημέρα μετά τις 29 Μαρτίου, την ημερομηνία δηλαδή που είχε αποφασιστεί το αρχικό Brexit που τελικά πήρε παράταση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι τα διαβατήρια με την ένδειξη της ΕΕ «θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή», προκειμένου να «διατεθούν τα αποθέματα». Η παρουσία ή η απουσία της ένδειξης δεν επηρεάζει την δυνατότητα του κατόχου του διαβατηρίου να ταξιδέψει.

Αυτή η συμβολική απόσυρση της ένδειξης της ΕΕ στα νέα διαβατήρια προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτών και αντιπάλων του Brexit.

Ένα χρήστης του twitter πανηγύρισε για αυτήν εξέλιξη καθώς είναι υπέρ του Brexit και έγραφε πως “πρέπει να το ανανεώσω και δεν μπορώ να περιμένω να δω αυτή την ένδειξη καρκίνωμα να αφαιρείται από το διαβατήριό μου».

Άλλος χρήστης, πολέμιος του Brexit αυτή την φορά έγραφε ότι “έίμαστε ακόμη στην ΕΕ, γιατί το νέο μου διαβατήριο δεν το αποτυπώνει;», διερωτήθηκε ο χρήστης @SpinHBarone, δηλώνοντας «πραγματικά απογοητευμένος».

Μέχρι το τέλος της χρονιάς όλα τα νέα διαβατήρια θα επιστρέψουν στο σκούρο μπλε, στο χρώμα δηλαδή που τυπωνόταν τα βρετανικά διαβατήρια προτού εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ζήτησε μια νέα αναβολή της ημερομηνίας του Brexitm η οποία είχε οριστεί αρχικά για τις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι τις 12 Απριλίου, με την επικεφαλής των Συντηρητικών να επιθυμεί μια νέα παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Μέι: Αν δεν βρούμε λύση μπορεί να μην γίνει Brexit

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε πως όσο περισσότερο καθυστερεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με το Εργατικό Κόμμα για τη διασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για μια συμφωνία για το Brexit, τόσο λιγότερο πιθανό είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Το γεγονός είναι ότι για το Brexit υπάρχουν τομείς που και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν: και οι δύο θέλουμε να τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση, και οι δύο επιθυμούμε να αποχωρήσουμε με μια καλή συμφωνία και οι δύο θέλουμε να προστατέψουμε θέσεις εργασίας», τόνισε η πρωθυπουργός, σε δηλώσεις της που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το Σάββατο το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αυτή η βάση για έναν συμβιβασμό που θα μπορεί να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και κερδίζοντας αυτή την πλειοψηφία είναι ο μόνος δρόμος για την εκπλήρωση της ψήφου υπέρ του Brexit», υπογράμμισε.

«Όσο περισσότερο καθυστερήσει αυτό, τόσο μεγαλύτερος είναι για το Ηνωμένο Βασίλειο ο κίνδυνος να μην αποχωρήσει καθόλου», ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή της να ξεκινήσεις συνομιλίες με τους Εργατικούς, παρά τις αντιδράσεις από το κόμμα της.

«Η πρόθεσή μου είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα σημαίνει ότι αν καταλήξουμε σε μια συμφωνία εδώ στην χώρα, θα μπορούμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ σε μόλις έξι εβδομάδες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Στο μεταξύ κάποιο βουλευτές των Τόρις προειδοποιούν πως θα προσπαθήσουν να δίωξουν τη Μέι από τον πρωθυπουργικό θώκο, αν τελικά η Βρετανία συμμετέχει στις Ευρωεκλογές και παραταθεί το Brexit μετά τον Ιούνιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Observer.

Προβλήματα έχει και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν εξαιτίας αυτών συνομιλιών με 80 βουλευτές του να προειδοποιούν ότι μια ακόμη ψηφοφορία για το Brexit πρέπει να αποτελεί κόκκινη γραμμή στις συνομιλίες που διεξάγουν οι Εργατικοί με την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent

Χθες, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη μετακινήσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν εμποδίσει μια συμφωνία.

«Περιμένω να δω μια μετακίνηση των κόκκινων γραμμών», δήλωσε ο Κόρμπιν στο BBC. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα για να αποτρέψουμε μια συντριβή».

πηγή: newsit.gr