Κύπρος: Επιβεβαίωσε τα κοιτάσματα η Exxon - Το χρονοδιάγραμμα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 21:03 Κύπρος: Επιβεβαίωσε τα κοιτάσματα η Exxon - Το χρονοδιάγραμμα

Η ExxonMobil επισημοποίησε και με επιστολή της προς την Κυπριακή κυβέρνηση τα δεδομένα για το κοίτασμα «Γλαύκος»» με την ανακάλυψη των 5  έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο «10», όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος».

Επιπλέον επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι θα πραγματοποιήσει επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Ωστόσο, για να δώσει ακριβή στοιχεία για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, δηλαδή το ακριβές σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί αλλά και τις ημερομηνίες που θα έχει στο σημείο το γεωτρύπανο  θα ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου με επίσημη επιστολή της το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Στη έδρα του αμερικανικού κολοσσού στο Τέξας ξεκίνησαν οι εσωτερικές διαδικασίες για την έγκριση και του προϋπολογισμού των πέραν των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που θα απαιτηθούν για την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται στην Κύπρο υψηλόβαθμη ομάδα στελεχών της ExxonMobil, που θα εξετάσουν και τις δυνατότητες επέκτασης στην Κύπρο της παρουσίας της εταιρείας ή και της κοινοπραξίας που εκπροσωπεί.

Την ίδια ώρα, τρέχουν και οι διαδικασίες μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και γαλλικής Total σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά τις διαπραγματεύσεις ανάθεσης του τεμαχίου «7»  στην κοινοπραξία Total - Eni, όπου διαχειριστής είναι ο γαλλικός κολοσσός. Ο δεύτερος, αφορά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της εισδοχής της Total με σημαντικό ποσοστό, στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που έχει η Eni στο τεμάχιο «8», όπου γίνεται και η προεργασία για επόμενες γεωτρήσεις.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων σε σχέση και με τα δύο τεμάχια, ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία το προηγούμενο δεκαήμερο. Τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ολοκληρώνεται από κάθε πλευρά η εξέταση των θέσεων που έθεσε η άλλη πλευρά. Θα ακολουθήσει σύντομα νέα συνάντηση στη Λευκωσία, η οποία αναμένεται να είναι καταληκτική, ώστε να οδηγηθούν οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
 
Μία από τις εκκρεμότητες είναι και η απαίτηση της κυπριακής πλευράς, για να αυξηθεί αισθητά το «πριμ» που θα δώσουν οι Total - Eni για την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης του τεμαχίου «7». Το σκεπτικό είναι ότι ναι μεν δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, αφού δεν υπάρχουν άλλοι διεκδικητές του συγκεκριμένου τεμαχίου ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και στο «πριμ», αλλά στο «7» υπάρχει σίγουρο κοίτασμα πριν καν ξεκινήσουν να ερευνούν, αφού εκεί εκτείνεται αισθητά το κοίτασμα «Καλυψώ» από το τεμάχιο «6».

Πηγή: Φιλελεύθερος

Προσαρμοσμένη αναζήτηση