Η Τουρκία, οι s-400 και η στροφή στον άξονα Ρωσίας - Κίνας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 23:15 Η Τουρκία, οι s-400 και η στροφή στον άξονα Ρωσίας - Κίνας

Η Τουρκία φαίνεται ότι έχει στραφεί προς τη Ρωσία, παραμερίζοντας τον διαχρονικό δυτικό της σύμμαχο

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ εδώ και μήνες χαρακτηρίζονται κάτι παραπάνω από εύθραυστες. Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να αγοράσει τα F-35, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τη διαδικασία της αγοράς των S-400 από την Ρωσία καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας των συστημάτων, έχει ωθήσει την Τουρκία να στρέψει το κεφάλι της και το ενδιαφέρον της κατά 180 μοίρες, κοιτάζοντας έντονα πλέον αντί του δυτικού συμμάχου της, την Ρωσία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Διπλωματική Ακαδημία της Μόσχας: Η κατάσταση με τις απειλές εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, επειδή η Άγκυρα αποφάσισε να ενισχύσει τα εξοπλιστικά της συστήματα με S-400 είναι ένα παράδειγμα από τα πολλά”.

Ο Ρώσος υπουργός σχολίασε ότι η Ουάσινγκτον αναγκάζει τις χώρες να λειτουργούν βάσει της δικής τους πολιτική και πως δεν ασκεί πιέσεις μόνο σε όσες χώρες λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά και ενάντια στους πιο κοντινούς της συμμάχους, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία για την αγορά των S-400 και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα σταμάτησαν την παράδοση εξαρτημάτων και υπηρεσιών από τα αεροσκάφη F-35.

Μάλιστα, αντί της αγοράς των S-400, έχει προτείνει στην Άγκυρα να αγοράσει τα Raytheon’s Patritot εξοπλιστικά συστήματα.

Η Άγκυρα στον αντίποδα απάντησε ότι αναζητεί άλλες αγορές μετά την άρνηση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσφέρει καλύτερη συμφωνία στη Τουρκία που προβλέπει και τεχνολογική τεχνογνωσία.

Η στροφή στον άξονα Ρωσίας-Κίνας

Σύμφωνα με τον Ziya Onis από το τμήμα διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Koc στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία, με την αυταρχική και συγκεντρωτική συμπεριφορά της, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που περιστρέφεται γύρω από τον άξονα Ρωσίας-Κίνας.

“Η αυξανόμενη δυναμική αυτού του άξονα σε συνδυασμό με την σχετική υποχώρηση της Δύσης φαίνεται ότι έχει καλύψει ένα κενό στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιφέρεια”, σημείωσε ο καθηγητής αναφερόμενος σε μια σύνοψη της εργασίας του με τίτλο “Η Τουρκία στην πρόκληση του κρατικού καπιταλισμού: η πολιτική οικονομία της ύστερης ΑΚΡ περιόδου.

Η Τουρκία ενισχύει τη συμμαχία της περισσότερο με τη Ρωσία και μακριά από την παραδοσιακή δυτική της θέση, όσο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κυνηγάει να ενισχύσει εσωτερικά την ισχύ του και να καθρεφτίσει την ανάπτυξη της χώρα στο δικό του είδωλο.

Αυτές οι κινήσεις έχουν ενοχλήσει τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους ου κρίνουν ότι η αγορά των S-400 θα αυξήσει τις οικονομικές κυρώσεις αλλά παράλληλα θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, το οποίο πλέον δεν θα έχει την πλήρη αφοσίωση της Τουρκίας.

Όπως εξηγεί ο Onis, βασικό στοιχείο της ανάπτυξης που προωθεί η Τουρκία στη σχέση της με τη Ρωσία είναι οι διαφορετικοί πόροι των δύο χωρών. "Οι δραστηριότητες στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης και των κατασκευών αποτελούν βασικό μηχανισμό στο τουρκικό πλαίσιο, σε αντίθεση με την Ρωσία που έχει κυρίαρχο ρόλο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο”.

Νέα ταξιδιωτική οδηγία ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πάντως συνεχίζουν τις κινήσεις κλιμάκωσης της σχέσης των δύο χωρών.

Σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν προειδοποιούν τους αμερικανούς πολίτες για υψηλή πιθανότητα να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης ή απαγωγής και τους καλούς να «αναθεωρήσουν το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων» ενώ προειδοποιούν ότι «ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο (4)  στα σύνορα με το Ιράκ και Συρία».

Εκτός όμως από τους κινδύνους τρομοκρατικής επίθεσης και απαγωγής, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές  «έχουν κρατήσει πολίτες των ΗΠΑ για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά υποκινούμενοι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποστεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και συλλήψεις λόγω συμμετεχών «σε εκδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς και για επικρίσεις της κυβέρνησης μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης».

Ολική ρήξη με τις ΗΠΑ;

Από την πλευρά του επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις έντονες αντιδράσεις τους στην αγορά των S-400 εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην Υπ. ΕΕ, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι οι ΗΠΑ μέρα παρά μέρα κάνουν δηλώσεις αντιδρώντας σε αυτή την αγορά, ενώ το θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το πως μια άλλη σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να στέλνουν νταλίκες με όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας. «Αυτό είναι η ουσία και για να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση κρατούν τακτικά στην επικαιρότητα άλλα θέματα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Βλέπετε ότι στα στρατόπεδα που εκπαιδεύονται τα μέλη του ΡΚΚ στην Συρία κυματίζει η σημαία των ΗΠΑ. Βλέπετε ότι οι επικεφαλής των τρομοκρατών αυτών φωτογραφίζονται με αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς».

Δηλώσεις οι οποίες δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ολική ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Συρία και την υπόθεση των S-400 που έχει φέρει στα όρια της αμφισβήτησης την θέση της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με την DW. 

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε επίσης ότι «την συμμαχία ορίζει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και δεν υφίσταται κανένα άρθρο με αναφορά στα F35». Όπως είναι γνωστό η παράδοση των πέμπτης γενιάς μαχητικών στην Τουρκία έχει γίνει γόρδιος δεσμός με αφορμή την αγορά των S-400 από την Ρωσία.

Η δριμύτατη κριτική του κ. Τσελίκ στις HΠΑ έρχεται την στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν με πρόσφατες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στα ανατολικά του Ευφράτη επίκειται. Μάλιστα αυτό ενισχύεται και με την κινητικότητα στις μονάδες που έχουν συσσωρευτεί στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας όπως και την αποστολή επιπλέον δυνάμεων. Πρέπει να σημειωθεί η εν λόγω επιχείρηση είχε παγώσει με παρέμβαση των ΗΠΑ που είχαν ανακοινώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, όπως και της ΥΡG, από το Μούνμπιτς.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση