Επίθεση Ερντογάν σε Financial Times για την τουρκική οικονομία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 18:06 Επίθεση Ερντογάν σε Financial Times για την τουρκική οικονομία

«Ορισμένοι κύκλοι στη Δύση προσπαθούν με όλα τα ειδησεογραφικά όργανά τους να παρουσιάσουν την οικονομία μας σαν να βρίσκεται στο χώμα», είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορεί ότι διογκώνουν τις οικονομικές δυσκολίες της Τουρκίας, ενώ έβαλε ιδιαίτερα στόχο τους Financial Times για ένα άρθρο τους σχετικά με την τουρκική κεντρική τράπεζα.

«Ορισμένοι κύκλοι στη Δύση προσπαθούν με όλα τα ειδησεογραφικά όργανά τους να παρουσιάσουν την οικονομία μας σαν να βρίσκεται στο χώμα, να έχει τελειώσει», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον συνδικάτου στην Άγκυρα.

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν, ας γράφουν τους τίτλους που θέλουν. Η Τουρκία είναι όρθια και θα συνεχίσει να προχωρεί ενισχυόμενη», πρόσθεσε.

Η τουρκική οικονομία διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με την πρώτη ύφεσή της εδώ και 10 χρόνια, πληθωρισμό στο 20% και την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε πέρυσι σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times, εναντίον της οποίας καταφέρθηκε ιδιαίτερα ο Ερντογάν, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε διογκώσει τεχνητά τα συναλλαγματικά αποθέματά της, που κατέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δημοσίευση αυτού του άρθρου προκάλεσε νέα πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σήμερα έως 2% της αξίας της και στα μέσα του απογεύματος η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου ήταν πάνω από 5,8.

«Η FT γράφει ορισμένα πράγματα. Γράψε ό,τι θέλεις! Η κατάσταση της χώρας μου είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Ερντογάν. «Ω Financial Times! Ξέρεις ότι η Τουρκία υποδέχεται 4 εκατομμύρια πρόσφυγες; Πόσους πρόσφυγες υποδέχεται η χώρα σου;», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν καταφέρεται τακτικά εναντίον των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Ο αρχηγός του κράτους έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ανταποκριτές ότι είναι κατάσκοποι.

Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος πολλαπλασίασε αυτή την εβδομάδα τις επιθέσεις εναντίον ξένων μέσων ενημέρωσης αφού αυτά τα τελευταία ανέφεραν πως ο τούρκος υπουργός Οικονομικών δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές στη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου υπό τον Ερντογάν. Η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση της ταξινόμησης των χωρών βάσει της ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση