Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επτά συλλήψεις για το λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα! Στους 207 ανέρχονται οι νεκροί από το μακελείο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 21 Απριλίου 2019 18:11 Επτά συλλήψεις για το λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα! Στους 207 ανέρχονται οι νεκροί από το μακελείο
Λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα με περισσότερους από 200 νεκρούς. Οκτώ εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία έχουν σκορπίσει τον όλεθρο. Επτά συλλήψεις μέχρι τώρα για το μακελειό. Φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών Συλλυπητήρια και παγκόσμια συγκίνηση – Το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ.
 
Εκατόμβη νεκρών στη Σρι Λάνκα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Κολόμπο.Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από έναν καμικάζι αυτοκτονίας στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε σπίτι στο Κολόμπο, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα ξεπέρασε τους 200, ανέφεραν η αστυνομία και τοπικά ΜΜΕ.

«Συνολικά έχουμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ρούουαν Γκουνασεκέρα, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την έφοδο στο σπίτι στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι οκτώ εκρήξεις, ορισμένες από τις οποίες , σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας, οδήγησαν σε άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας και να μπλοκάρει την πρόσβαση σε σημαντικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων, περιλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση «ανακριβών και εσφαλμένων πληροφοριών» σε σχέση με τις επιθέσεις, όπως ανέφερε.

Η έκρηξη αυτή ήταν η όγδοη που σημειώθηκε σήμερα στη Σρι Λάνκα στο ματωμένο, όπως εξελίχθηκε, Πάσχα των Καθολικών στο νησί αυτό της Νότιας Ασίας. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τους nytimes έχουν συλληφθεί επτά άτομα ως ύποπτα για τρομοκρατία ή για σχέση με τους θιασώτες του μακελειού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το χρονικό της φρίκης ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο. Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 40 τραυματίες όμως σύντομα το χειρότερο σενάριο άρχισε να επαληθεύεται με δεκάδες νεκρούς, με την κατάσταση να εξελίσσεται σε μακελειό.

Οι πληροφορίες μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής έκαναν λόγο για 160 νεκρούς, όμως οι εκατοντάδες τραυματίες που νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία ενδέχεται να μεγαλώσουν περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων.

Μηνύματα συμπαράστασης – Συλλυπητήρια και από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Συγκλονισμένος είναι όλος ο πλανήτης από αυτό το λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα και συλλυπητήρια φτάνουν από κάθε γωνιά τους. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανάρτηση στο twitter πως “ είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις ειδεχθείς επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα». Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις βίας και σημειώνει ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους πληγέντες».

photo Reuters

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη «φρίκη» και τη «θλίψη» του για τις εκρήξεις στη Σρι Λάνκα και είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της». «Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους.

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας», ανέφερε ο Γιούνκερ σε ανάρτησή του στο twitter.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε ως «πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας» τις φονικές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα.«Οφείλουμε να ενωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ κανείς να μην χρειάζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα μέσα στον φόβο», πρόσθεσε σε η Τ. Μέι στο twitter, εκφράζοντας «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά» της «σε όλους τους πληγέντες».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις «αποτρόπαιες πράξεις» και τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» στη Σρι Λάνκα μέσω twitter λέγοντας: «Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα».Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης με «τον πιο σθεναρό τρόπο» αυτές τις «απεχθείς επιθέσεις» κατά τις οποίες τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίζει σε αυτό το στάδιο κατά πόσον στα θύματα περιλαμβάνονται Γάλλοι πολίτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ;Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν», μετά τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα. Εξέφρασε λύπη που «άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Πάσχα τέθηκαν εκ προθέσεως στο στόχαστρο», σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο twitter. Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που καταδίκασε αυτές τις επιθέσεις. «Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!», έγραψε στο twitter.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κολόμπο

To υπουργείο Άμυνας της Σρι Λάνκα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας). Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 06:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων. «Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση».

Για την ώρα δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις αιματηρές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, τις φονικότερες από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, εδώ και 10 χρόνια.

Βίντεο από την έκρηξη στην εκκλησία

Στο μεταξύ ένα βίντεο από την έκρηξη σε μια από τις εκκλησίες στη Σρι Λάνκα βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσω των social media. Η λήξη έγινε έξω από την εκκλησία στη Σρι Λάνκα χωρίς να προσδιορίζεται σε ποια από τις τρεις ήταν, και όπως φαίνεται στο βίντεο πυκνός καπνός καλύπτει το κτίριο, ενώ τα αυτοκίνητα σταματούν για να δουν τι έχει συμβεί.

πηγή: newsit.gr