Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Σρι Λάνκα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 11:52 Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Σρι Λάνκα

Οι αρχές στη Σρι Λάνκα ήραν σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει μετά τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 290 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 500 και πλέον μέσα σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία το πρωί της Κυριακής του Πάσχα για τους καθολικούς.

 

Δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις σε δύο εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία στο Κολόμπο και κοντά στην πρωτεύουσα της κατά πλειονότητα βουδιστικής χώρας, καθώς και σε μια τρίτη εκκλησία στη βορειοανατολική ακτή της Σρι Λάνκα, στην Μπατικαλόα.

Ο πρόεδρος της χώρας Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν εκτός της χώρας όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Σρι Λάνκα και σε αυτή θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι επιθέσεις θα πυροδοτήσουν αναζωπύρωση της θρησκευτικής και εθνοτικής βίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργά χθες Κυριακή ότι διαπράχθηκαν μια επίθεση με εμπρηστική βόμβα εναντίον τεμένους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και εμπρησμοί δύο καταστημάτων που ανήκουν σε μουσουλμάνους σε δυτική περιοχή.

Στη Σρι Λάνκα μαινόταν επί δεκαετίες εμφύλια σύρραξη με τους αυτονομιστές μειονοτικούς Ταμίλ, που τερματίστηκε πριν από μια δεκαετία. Η βία των εξτρεμιστών αποκλιμακώθηκε έκτοτε.

Στη χώρα της Νότιας Ασίας με περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν μεγάλες κοινότητες χριστιανών, μουσουλμάνων και ινδουιστών -- η καθεμία αντιπροσωπεύει το 8-12% του πληθυσμού. Παρότι η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχαν επιβάλει οι αρχές ήρθη νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η κίνηση ήταν ασυνήθιστα λίγη στο Κολόμπο.

Στρατιώτες με αυτόματα όπλα στα χέρια φρουρούσαν μεγάλα ξενοδοχεία και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου σε μια συνοικία όπου εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις, πολύ κοντά στα τέσσερα ξενοδοχεία που έγιναν στόχος βομβιστικών επιθέσεων χθες Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς. Εκατοντάδες επιβάτες που είχαν αποκλειστεί στο αεροδρόμιο του Κολόμπο τη νύχτα άρχισαν να κινούνται προς τα σπίτια τους αφού ήρθη η απαγόρευση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων είναι πλέον 290 νεκροί και 500 τραυματίες. Οι αρχές έχουν συλλάβει 24 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για τις επιθέσεις. Συνεχίζει να μην έχει αναληφθεί η ευθύνη για αυτές, ωστόσο οι υποψίες των αρχών στρέφονται σε μια άγνωστη εκτός της χώρας ισλαμιστική οργάνωση, γνωστή ως NTJ (National Thowheeth Jama'ath).

Από το Βατικανό ως τις ΗΠΑ και την Ινδία, οι επιθέσεις προκάλεσαν κατακραυγή. Δεκάδες ξένοι -- «γύρω στους 37» σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας -- σκοτώθηκαν όταν έγιναν οι εκρήξεις στις εκκλησίες και τα ξενοδοχεία και άλλοι 19 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Η αστυνομία ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι βρέθηκε αργά χθες βράδυ και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς μια «αυτοσχέδια» βόμβα τοποθετημένη σε δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο του Κολόμπο, που συνεχίζει τη λειτουργία του υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση