Σρι Λάνκα: Παραιτήθηκε ο γραμματέας του υπουργείου Άμυνας στον "απόηχο" της τραγωδίας - Στους 260 "έπεσαν" οι νεκροί

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 20:20 Σρι Λάνκα: Παραιτήθηκε ο γραμματέας του υπουργείου Άμυνας στον "απόηχο" της τραγωδίας - Στους 260 "έπεσαν" οι νεκροί

Ο Χεμασίρι Φερνάντο έστειλε την επιστολή της παραίτησής του στον πρόεδρο Μαϊθριπάλα Σιρισένα, που είναι επίσης υπουργός Άμυνας. «Είπε στον πρόεδρο ότι αναλαμβάνει την ευθύνη» για την αποτυχία των δυνάμεων της ασφαλείας πριν από την επίθεση, δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κράτος της Σρι Λάνκα παραδέχθηκε την «αποτυχία» του στην αποστολή του να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια, καθώς διέθετε από πριν κρίσιμες πληροφορίες από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ένα τοπικό ριζοσπαστικό κίνημα ετοιμαζόταν να διαπράξει επιθέσεις.

Είχαν αγνοηθεί προειδοποιήσεις

Στις 11 Απριλίου, ο αρχηγός της Αστυνομίας της Σρι Λάνκα συνέταξε ένα επείγον υπόμνημα στο οποίο ανέφερε πως η National Thowheeth Jama’ath (NTJ) ετοίμαζε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον «εμβληματικών εκκλησιών». Η προειδοποίηση βασιζόταν σε στοιχεία που παρείχαν οι ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Φερνάντο δήλωσε σήμερα πως οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονταν προκειμένου να αποτρέψουν επιθέσεις μαχητών πριν από τις επιθέσεις.

«Εργαζόμασταν για αυτό. Όλες εκείνες οι υπηρεσίες εργάζονταν σε αυτό», είπε στο Reuters ο Φερνάντο, αναφερόμενος σε πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών από την Ινδία που προειδοποιούσαν για επικείμενες επιθέσεις και διαβιβάστηκαν τις ημέρες πριν από τις εκρήξεις.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους όχι όμως και στον πρωθυπουργό ή στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, σε ένα πλαίσιο ανοικτού πολέμου ανάμεσα στον πρόεδρο Σιρισένα και τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

Οι δύο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας προσπαθούν να απαλλαγούν ο ένας από τον άλλον επιστρατεύοντας όλους τους τρόπους. Μια μάχη εξουσίας που εξηγεί εν μέρει την αδυναμία της Σρι Λάνκα απέναντι στις επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Αποτυχία επικοινωνίας»

«Υπήρξε σαφώς μια αποτυχία επικοινωνίας των υπηρεσιών πληροφοριών. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί αν η πληροφορία είχε διαβιβαστεί στα κατάλληλα άτομα, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί ή να είχαν ελαχιστοποιηθεί» οι επιθέσεις, παραδέχθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ρούουαν Ουιζεουαρντένε.

Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία της Σρι Λάνκα συνέλαβε τρεις ανθρώπους και κατέσχεσε 21 χειροβομβίδες που κατασκευάστηκαν στη χώρα και έξι σπαθιά, στη διάρκεια επιδρομής στο Κολόμπο, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε είπε αν η έφοδος συνδέεται με τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών

Την ίδια ώρα οι αρχές της Σρι Λάνκα αναθεώρησαν προς τα κάτω, κατά περίπου 100 λιγότερους από τους 359 που αρχικά πιστευόταν, τον απολογισμό των νεκρών από τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών στη χώρα.

«Θα μπορούσαν να είναι 250 ή 260. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια. Υπάρχουν τόσο πολλά μέρη σώματος και είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό» δήλωσε ο Άνιλ Τζασίνγκε, ο γενικός διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών της Σρι Λάνκα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του, ο Ρουάν Γουιτζεγουαρντένε, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας, είπε ότι ο απολογισμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στους 253, λόγω των ανακριβών στοιχείων που είχαν δώσει τα νεκροτομεία.

«Δυστυχώς, το υπουργείο Υγείας έδωσε τον προηγούμενο απολογισμό σε εμάς» υπογράμμισε.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση