Σρι Λάνκα: Αναζητούνται 140 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019 11:08 Σρι Λάνκα: Αναζητούνται 140 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Η αστυνομία αναζητά 140 άτομα που είχαν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ο εξτρεμιστής Ζαχράν Χασίμ ήταν ένας από τους καμικάζι των επιθέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος Σιρισένα.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία αναζητά 140 άτομα που πιστεύεται ότι είχαν διασυνδέσεις με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στις οποίες τουλάχιστον 253 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο Σιρισένα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ορισμένοι νέοι από τη Σρι Λάνκα είχαν γίνει μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας από το 2013 και ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Άμυνας και της αστυνομίας δεν του είχαν δώσει τις πληροφορίες που είχαν λάβει σχετικά με τις επικείμενες επιθέσεις.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε για την αποδυνάμωση των υπηρεσιών πληροφοριών, διότι ο πρωθυπουργός εστίαζε στη δίωξη στρατιωτικών αξιωματικών που φέρεται να διέπραξαν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια δέκα ετών εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ.

Νεκρός ο βασικός ύποπτος

Ο εξτρεμιστής Ζαχράν Χασίμ, ο βασικός ύποπτος των τζιχαντιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν την περασμένη Κυριακή τη Σρι Λάνκα, σκοτώθηκε την ώρα που διέπραττε επίθεση σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Κολόμπο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

«Αυτό που μου είπαν οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι ότι Ζαχράν σκοτώθηκε στην επίθεση του Σανγκρί-Λα το πρωί της Κυριακής, δήλωσε.

Ο Ζαχράν Χασίμ διέπραξε την επίθεση κατά του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην παραλία της πρωτεύουσας, με έναν δεύτερο καμικάζι που αναφέρεται ως «Ιλάμ», διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Χασίμ εμφανιζόταν σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, όπου διακρίνεται να ηγείται επτά ανδρών σε έναν όρκο πίστης στον αρχηγό του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Η τύχη του μετά τις επιθέσεις της Κυριακής παρέμενε άγνωστη έως τώρα και οι αρχές διεξήγαγαν εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του.

Ο Χασίμ ήταν ο αρχηγός της National Thowheeth Jama’ath (NTJ), τοπικής εξτρεμιστικής οργάνωσης ελάχιστα γνωστής έως την Κυριακή και την οποία το Κολόμπο κατηγορεί ότι διέπραξε τις επιθέσεις.

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση